Dostupni linkovi

Orban: Referendum o prihvatu migranata u oktobru


 Viktor Orban, premijer Mađarske
Viktor Orban, premijer Mađarske

Premijer Viktor Orban najavio je da će Mađarska održati referendum o kvotama za prihvatu migranata 2. oktobra. Ovaj će korak vjerovatno pogoršati žučnu raspravu među članicama EU o migrantskoj krizi, uzrokovanu najbrojnijim dolaskom migranata poslije Drugog svijetskog rata.

Orban je jedan najvećih protivnika prihvata izbjeglica među EU liderima, a protivi se i planovima kojim bi se prisiljavale članice bloka da prihvate kvote za izbjeglice i druge migrante, od koji mnogi bježe od konflikata i drugih nevolja sa Bliskog istoga, Sjeverne ili Južne Afrike.

Mađarsko glasanje može biti još jedan „udarac“ za Brisel, nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti EU na referendumu 23. juna i tako potresla tržišta i podstakla na novo razmišljanje o nekim od osnova desetogodišnjih napora za ekonomskom i političkom harmonijom.

Postkomunistička Mađarska, koja broji oko 10 miliona ljudi, bila je među prvim EU članicama koje su podigle barijere na granicama prema EU, zbog ogromnog priliva migranata u Evropi u prošloj 2015 godini (više od milion), što se smatra direktnim izazovom EU principu o oslobodnom kretanju ljudi i roba.

Orban je pružio podršku ostalim skeptičnim zvaničnicima EU članica, ukljućujući i susjednoj Slovačkoj, da „preuzmu kontrolu“ od Brisela nakon Brexita.

Evropski zvaničnici u Briselu strahuju da bi talas sličnih referenduma nakon takozvanog britanskog Brexita potencijalno nanio ogromnu štetu tijelima EU koje donose odluke.

Češki predsjednik Miloš Zeman već je javno pozvao na održavanje referenduma o članstvu njegove zemlje u EU i NATO.

Takođe, opozicioni ekstremno desni lideri u Francuskoj i Holandiji pozvali su na održavanje referenduma o članstvu tih zemlja u EU nakon Brexita.

Svi oni su izazito antimigrantki orjentisani baš kao i Viktor Obran.

Brisel želi da promijeni pravila EU o traženju azila da bi mogli da prisile zemlje članice da prihvate određeni broj izbjeglica ili da plate penale za njihovo smještanje u neke druge države.

XS
SM
MD
LG