Dostupni linkovi

Blokirani računi mostarskih bolnica, ugroženi pacijenti


Mostar
Mostar

Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račune Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru i Regionalnog medicinskog centra (RMC) dr. Safet Mujić u tome gradu zbog poreznih dugovanja, zbog čega su zaustavljene operacije te je ugroženo pružanje medicinskih usluga u tim zdravstvenim ustanovama.

Direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako je Bolnica u apsurdnoj situaciji te kako se zbog blokade Porezne uprave ne može popraviti ni uređaj "pluća-srce" koji je nastradao u nedavnom udaru groma što onemogućava izvođenje bilo kakve operacije.

"Mi ovoga časa ne možemo operirati, ako nam se dogodi da neki pacijent treba hitnu operaciju mi ga moramo voziti u Tuzlu ili u Zagreb, to je naše trenutno stanje", kazao je dr. Kvesić.

Pojasnio je kako mu postupci Porezne uprave nisu jasni ako se zna kako je tokom sjednice Doma naroda FBiH održane prošle sedmice, na temu kako riješiti stanje u zdravstvu, jedan od zaključaka bio da se blokade računa ukinu dok se ne riješi stanje u zdravstvu.

Također, prema njegovim riječima, jedan od zaključaka je i da se zadužuje Vlada FBiH da na dva načina riješi stanje u zdravstvu, odnosno da poduzme brze i hitne mjere a nakon njih dugoročne mjere kako bi se stabiliziralo stanje u toj oblasti.

Današnji broj Večernjeg lista izdanje za BiH piše kako su i kod druge mostarske bolnice RMC-a "Dr. Safet Mujić" računi blokirani i kako je ta bolnica pred gašenjem.

"Ako se ne nađe razumijevanje, doći će do zatvaranja bolnica jer nećemo moći nabavljati lijekove ni ostalu potrebnu opremu", kazao je dr. Zlatko Guzin, direktor RMC dr. Safet Mujić komentirajući trenutnu situaciju u toj bolnici.

Inače, bolnice u Federaciji BiH grcaju u dugovima jer Zavodi za zdravstvo ne uplaćuju svote novca dovoljne za njihovo funkcioniranje.

XS
SM
MD
LG