Dostupni linkovi

Ivanić tvrdi da je popis netačan i nerelevantan


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Rezultati popisa stanovništva u BiH nisu tačni i relevantni i potrebno je uraditi njihovu reviziju, tvrdi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

"Svi u BiH znamo da rezultati ovog popisa nisu tačni i relevantni. Priču o popisu pretvorili smo u političku, što nije trebalo", rekao je on na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ivanić kaže kako je nudio kompromis što nije prihvaćeno u Federaciji BiH, a posebno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

"Popisom je trebalo uključiti sve građane u BiH, a ne one koji žive vani. Dobili smo iluziju da imamo veći broj ljudi koji žive u BiH. Apsurdne su izjave da se neko želi izbrisati gumicom kad nije puškom“, izjavio je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva BIH je ocijenio da država ne može da funkcioniše na sistemu preglasavanja, nego na kompromisu i dogovorima.

Govoreći o jučerašnjoj posjeti Njemačkoj članova Predsjedništva BiH, Ivanić je rekao da je veoma zadovoljan, jer je njemačka kancelarka Angela Merkel ima izbalansiran pristup BiH.

Ivanić je odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega su tri člana Predsjedništva BIH juče u berlinu putovala sa tri posebne luksuzne limuzine kazao da članovi Predsjedništva nisu došli u Njemačku svojim autima.

''Nismo mi došli svojim automobilima u Berlin, došli smo domaćim vozilima, a naši građani trebaju biti šokirani njemačkim voznim parkom, a ne našim'',ispričao je Ivanić.

Naveo je i da je uobičajeno dana sastanke predsjedavajući Predsjedništva ide sam, osim ako domaćin traži da dođu svi članovi.

“Zato smo nas trojica tamo otišli zajedno. Ta zemlja zna da smo ravnopravni pa je htjela protokalarno to i da dokaže. To što liči na mali, sitni medijski štos, to je nešto sasvim drugo'', dodao je on.

XS
SM
MD
LG