Dostupni linkovi

Beograd: Bez istrage o padu helikoptera


Olupina helikoptera koji se srušio u blizini Beograda u martu 2015.
Olupina helikoptera koji se srušio u blizini Beograda u martu 2015.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo predistražni postupak o padu helikoptera, odlučilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su učestvovali u pripremanju i izvršenju zadatka.

Kako je navedeno u saopštenju, nije utvrđeno da su oni sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bilo kog krivičnog dela.

“Nakon završenog predistražnog postupka,sveobuhvatnog razmatranja događaja,činjeničnog stanja, izjava više desetina saslušanih svedoka, obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka,jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela”, navedeno je u saopštenju.

U vazduhoplovnoj nesreći vojnog helikoptera koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, koja se dogodila prošle godine, poginuli su piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, menhaničari Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar bolnice iz Novog Pazara, Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i tek rođena beba porodice Ademović.

Dodaje se da je u predistražnom postupku utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu.

“Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka.

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka”.

XS
SM
MD
LG