Dostupni linkovi

Hrvatska postavila metalnu ogradu prema Srbiji


Srpsko selo Berkasovo u kojem su bile izbjeglice, na granici sa Hrvatskom u oktobru 2015.
Srpsko selo Berkasovo u kojem su bile izbjeglice, na granici sa Hrvatskom u oktobru 2015.

Hrvatska policija postavila je metalnu pregradu visine 2 metra na batinskom mostu između Hrvatske i Srbije, javalja dopisnik RSE.

Pregrada se nalazi na jednom voznom traku, promet preko mosta preusmjeren je na drugi vozni trak, a pregradu se po potrebi može razvući cijelom širinom mosta.

Kako stoji u policijskom priopćenju, „u cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina preventivno su postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih ugroza.“

Sinoć kasno navečer zaustavljen je promet preko tog graničnog prijelaza, a stigla su i tri kombija interventne policije, a nakon što je oko 2 sata ujutro pregrada montirana, granični prijelaz je opet otvoren za promet, a interventna policija je otišla.

Mediji navode da su najvjerojatniji povod za postavljanje pregrade na mostu glasine o nekoliko stotina ilegalnih migranata koji su navodno iz Srbije željeli ući u Hrvatsku. Hrvatski novinari koji su posjetili mjesta u Srbiji nedaleko granice sa Hrvatskoj kažu da nitko ne zna ni za kakve migrante, niti su ih oni vidjeli.

Bivši ministar unutarnjih poslova, a sada predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić kazao je kako „dizanje ograda nije rješenje" za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspjela zaustaviti migrantski val. Smatra da se taj problem ne može riješiti bez jedinstvene politike EU, koja mora to riješiti postizanjem dogovora s Turskom.

„Migranti dolaze iz prostora Schengena i to mora biti riješeno 'na izvoru'. To je način kako se problem može rješavati", ustvrdio je Ostojić.

XS
SM
MD
LG