Dostupni linkovi

SAD i EU: Idući dan važni za prosperitet BiH


Yastave SAD i EU
Yastave SAD i EU

Događaji u sljedećih nekoliko dana "mogli bi imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost BiH tokom narednih deset godina", navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadorice SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Larsa-Gunnar Wigemarka, koji su danas razgovoralio neriješenim pitanjima od velikog značaja za budućnost BiH u ovom kritičnom trenutku, saopćila je Delegacija EU u BIH.

"Konkretno, mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno se smanjuje. BiH će trebati da prihvati prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju su nedavno ispregovarali BiH i EU. Bez ove prilagodbe – koja treba da donese dobrobiti građanima BiH – nema garancije da će BiH preći u novu fazu pristupanja Evropskoj uniji.

Prilagodba SSP-a i prihvatanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uslova pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama, i to je jako važno. Međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od 2 milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine, kaže se u saopćenju.

Ipak, sve će to zavisiti od toga da li će BiH biti na stabilnom političkom putu ka Evropi. Više jednostavno nema vremena ukoliko želimo da Reformska agenda i podrška međunarodne zajednice urode plodom. Budućnost BiH ovisi o tome", navodi se u izjavi diplomatskih predstavnika SAD i EU.

XS
SM
MD
LG