Dostupni linkovi

logo-print

Čović: Sve odluke za EU moramo donijeti ove sedmice


Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kazao je na druženju s novinarima u utorak kako će učiniti sve da BiH dobije pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU.

Upozorio je kako u BiH ne smije biti preglasavanja i da se odluke moraju donijeti u ovoj sedmici jer više nema vremena.

Čović je rekao kako je došlo do zastoja kada je riječ o donošenju odluka koje bi rezultirale pozitivnim odgovorom na bh. aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i aktivacijom MAP-a.

Ipak izrazio je nadu da će se problemi s kojima se susrijeće BiH riješiti u skorije vrijeme pri tome dodajući da će članovi Predsjedništva BiH ove sedmice posjetiti Njemačku i da će u narednih 15 ili 20 dana bit održani sastanci koji se tiču puta BiH ka EU i NATO-u.

Član Predsjedništva BiH kazao je kako se odluke moraju donijeti u ovoj sedmici s obzirom na to da više nema vremena, podsjećajući kako je nužno usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i usavršiti mehanizam koordinacije kojim bi BiH mogla komunicirati jednim glasom s EU.

Čović je dodao i da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo SSP te da nisu tačne priče da će BiH izgubiti milione usvajanjem ovog sporazuma.

Na pitanje zašto Ivanić nije preglasan s obzirom na to da je SSP u interesu građana BiH, Čović je odgovorio da bilo kakvo preglasavanje u Predsjedništvu BiH ne može donijeti ništa dobro.

U ovom slučaju to bi značilo da bi takav SSP trajao eventualno 15 dana i da bi uslijedila blokada.

Što se tiče odluke o objavi rezultata popisa u BiH, Čović je kazao kako nema smisla da isključivo HDZ BiH predlaže određene izmjene, već da to trebaju usaglasiti sve stranke.

Rekao je kako je izigrano povjerenje Mladena Ivanića s obzirom na to da je postojao politički dogovor da se objava rezultata popisa u BiH prolongira.

Čović je iznio stav da se u naredna dva dana može sazvati sjednica na kojoj bi se otvorilo i riješilo to pitanje ukoliko ima volje za to.

On je poručio da se politički lideri u BiH moraju vratiti procesu dogovaranja i da "čisto sumnja da je bilo ko od njih toliko neodgovoran da pod znak pitanja stavlja evropski put BiH".

XS
SM
MD
LG