Dostupni linkovi

Sadiq Khan traži veću autonomiju za London nakon Brexita


Sadiq Khan, gradonačelnik Londona
Sadiq Khan, gradonačelnik Londona

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan zatražio je u utorak veću autonomije za London kako bi se grad prilagodio novoj realnosti izlaska Britanije iz EU.

"Više autonomije u ime svih Londonaca, tražim više autonomije za glavni grad ...odmah" rekao je.

U obraćanju biznis liderima, Khan je rekao da je Londonu potrebno više autonomije da bi se ekonomija zaštitila od neizvjesnosti koja se očekuje.

"Više autonomije u cilju zaštite ekonomije Londona zbog neizvjesnosti koje predstoji. Više autonomije da bi se zaštitili biznisi iz cijelog svijeta koji se obavljaju ovdje, i više autonomije da bi se zaštitili naši poslovi, bogatstvo i prosperitet" naglasio je.

Khan je rekao da ne traži da London dobije "veći komad britanskog kolača" već samo da stanovnici Londona "imaju više kontrole nad komadom kolača koji je već njihov".

Khan traži prenošenje fiskalne odgovornosti uključujući ovlašćenja za povećanje poreza kao i više kontrole u raznim oblastima, uključujući urbanizam, stanovanje, zdravstvo, policiju, poslovanje,krivično gonjenje.

Iako London uživa izvjesnu nezavisnost, gradske vlasti nemaju ista ovlašćenja kao na primjer u drugim velikim svjetskim centrima poput Njujorka.

XS
SM
MD
LG