Dostupni linkovi

Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjedništvo BiH u poslijepodnevnim satima održaće sjednicu na kojoj bi trebalo da se razmatra adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Uoči sjednice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako može zajedno sa Draganom Čovićem preglasati Mladena Ivanića u vezi s usvajanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da to nema namjeru uraditi.

"Sjednica Predsjedništva BiH će biti održana, ali mislim da SSP neće biti na dnevnom redu. Danas neće biti pomaka i mi u Predsjedništvu BiH nećemo preglasati Mladena Ivanića. Ja se nadam da jedna blokada i kriza BiH koju ćemo očigledno imati neće potrajati duže od lokalnih izbora", kazao je Izetbegović.

On je rekao da sva dešavanja oko SSP-a ne predstavljaju samo problem zastoja BiH na evropskom putu nego da će se pojaviti i problemi za poljoprivredu i privredu u BiH.

Kazao je kako nisu tačne tvrdnje da će BiH i njena poljoprivreda izgubiti stotine milijuna maraka, kako su to u nedjelju najavili poljoprivrednici iz Republike Srpske, jer do takvog obima uvoza neće doći.

Izetbegović je rekao da BiH neće dobiti IPA fondove, te da se radi o štetnoj odluci Vlade RS-a.

Na sastanku predsjednika RS-a Milorada Dodika sa poljoprivrednicima u nedjelju u Banjaluci je zaključeno da za Republiku Srpsku nije prihvatljiva predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ jer bi, kako je rečeno, nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 105 miljuna eura na godišnjem nivou.

XS
SM
MD
LG