Dostupni linkovi

Britanija: Oštra debata dan pred referendum


Ilustracija
Ilustracija

Pobornici i protivnici izlaska Velike Britanije iz EU sukobili su se u oštroj debati pred auditorijumom od šest hiljada ljudi u jednoj koncertnoj hali u Londonu kako bi iskoristili poslednju priliku da pribodbiju glasače uoči referenduma o Bregzitu koji se održava 23. juna.

U međuvremenu, ankete javnog mnjenja pokazuju da su snage dva tabora pred glasanje gotovo potpuno izjednačene.

Pobornik ostanka u EU aktuelni gradonačelnik Londona Sadik Kan suočio je stavove sa svojim prethodnikom Borisom Džonsonom, jednim od lidera kampanje za izlazak iz Unije.

"Vi govorite laži i plašite ljude," rekao je Kan mašući letkom kampanje za izlazak koji upozorava da bi muslimanska Turska mogla ući u EU.

"To je zastrašivanje Borise, treba da vas je sramota... koristite prevaru sa Turskom da uplašite ljude i navedete ih da glasaju za izlazak", rekao je Kan, a njegove reči su propraćene burnim odobravanjem pubilike.

Džonson je uzvratio kiritku rekavši da su upravo oni koji su za EU imali "projekat strah" upozoravajući da bi napuštanje Unije nanelo štetu britanskoj ekonomiji.

"Oni kažu da nemamo izbora nego da se klanjamo pred Briselom. Mi kažemo da oni žalosno potcenjuju našu zemlju i to šta ona može", rekao je Džonson, koji je poslanik konzervativne stranke u parlamentu.

On je Britancima za dan referenduma obećao "Dan nezavisnosti" ako budu glasali za izlazak, na šta su delovi publike ustali i burno pljeskali.

Debata je održana u areni Vembli u kojoj se često odoržavaju koncerti a pobornici ostanka u Uniji su publiku dočekali pesmom Bitlsa "Samo ti je ljubav potrebna" (Ol ju nid iz lav).

Međutim pesma nije ublažila duboku podeljenost auditorijuma koji se odmah podelio na podjednako glasne pristalice ostanka i izlaska, a atmosfera je prema rečima jednog od prisutnih studenata bila "veoma neprijateljska, kao na fudbalskom stadionu", prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG