Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica pozdravila produženje mandata EULEX-a na Kosovu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kancelarija Evropske unije na Kosovu / Specijalni predstavnik EU i diplomatska predstavništva zemalja članica EU na Kosovu pozdravili su danas odluku Skupštine Kosova da produži mandat EULEX-u na još dve godine.

"Sa novim mandatom, Kosovo će biti nadležno za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlasti bi trebalo da iskoriste novi mandat kako bi nastavile jasan prenos prava i odgovornosti sa EULEKS-a na Kosovo. S obzirom da će za to biti potrebno neko vreme, važno je da promena bude postepena, kako se ne bi ugrozilo ono što je do sada postignuto za vladavinu prava", naveli su u zajedničkoj izjavi.

Kosovo je na svom evropskom putu postiglo značajne rezultate, najvidljivije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, predlogu Evropske komisije za bezvizni režim i normalizaciji kroz dijalog, podsetili su i dodali da je EULEX bio i nastavlja da bude povezan sa ovim procesima i evropskom agendom Kosova.

"EU će nastaviti da čini sve kako bi pomogla Kosovu u rešavanju izazova u važnoj oblasti vladavine prava", zaključili su u zajedničkoj izjavi.

Skupština Kosova usvojila je predlog da se mandat Misiji EU na Kosovu produži na dve godine. Prethodno je to učinio i Savet Evrope te odobrio budžet za EULEX.

XS
SM
MD
LG