Dostupni linkovi

Kocijančić: EK sa zabrinutošću prati promene na RTV


Sa jednog od protesta Podrži RTV
Sa jednog od protesta Podrži RTV

Portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić izjavila je danas da Evropska komisija (EK) blisko i sa velikom zabrinutošću prati promene koje su se desile na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Ona je agenciji Beta podsetila na veliku odgovornost RTV-a kao javnog servisa, te njegovu odgovornost u vršenju i ispunjavanju legitimnih očekivanja nacionalnih manjina u odnosu na emitovanje na jezicima nacionalnih manjina.

"Osim toga, podsećamo na značaj stvaranja povoljnog ambijenta u Srbiji u kojem se sloboda izražavanja može ostvariti bez ometanja jačanja nezavisnosti Regulatornog organa za elektronske medije (REM), u cilju bolje podrške uređivačkoj nezavisnosti i obezbeđivanju odgovarajućeg finansiranja javnog emitovanja i nezavisnosti", navela je portparolka EK.

Novi Upravni odbor RTV-a smenio je pre mesec dana programskog direktora Slobodana Arežinu, nakon čega su ostavke na funkcije dali generalni direktor Srđan Mihajlović i urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Nedugo nakon toga, novo v.d. rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa smenilo je i 14 urednika i voditelja informativne redakcije te medijske kuće, nakon čega su se novinari pobunili i javnosti uputili protestna pisma, a poslednje je potpisalo više od 100 zaposlenih na RTV-u.

Novinari su se udružili u Pokret Podrži RTV, koji je organizovao tri velika gradjanska protesta ispred zgrada javnog servisa, na kojima su zatražene ostavke članova UO, organizovane javne debate o pokrajinskom javnom servisu i zahtevano je vraćanje kolega na njihove nekadašnje radne zadatke.

Za danas je u Novom Sadu najavljen kontraprotest, koji organizuje sedam javnosti manje poznatih organizacija, a dve od njih - "Patku daj tati" i "Odbrana izborne volje" - registrovane su pre četiri dana.

XS
SM
MD
LG