Dostupni linkovi

Orlović: U Srbiji žive hiljade osumnjičenih za ratne zločine


Sandra Orlović
Sandra Orlović

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Sandra Orlović izjavila je da je prema broju optužnica u poslednjih pet godina Srbija postala "oaza nekažnjivosti za ratne zločine".

Ona je, u intervjuu za Danas kazala da, po njenoj proceni, u Srbiji živi najmanje 3.000 osumnjičenih za teške zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kao i da je bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, pred kraj mandata izjavio da, samo u Beogradu, živi 80 osumnjičenih za ratne zločine.

"U takvoj situaciji, a posebno pri više puta ponovljenoj deklarativnoj posvećenosti zvaničnika regionalnom pomirenju, očekivalo bi se da institucije Srbije angažuju mnogo više resursa i političke volje da se procesuiranje ratnih zločina u Srbiji reanimira", kazala je Orlović i ocenila da Tužilatvo za ratne zločine nema dovoljno ljudi, ni dovoljno veliki budžet.

Ona je ocenila i da neuspeli izbor novog tužioca za ratne zločine ukazuje da politička vlast pokušava da procesuiranje ratnih zločina svede na minimum, "dovoljan da umiri briselske birokrate".

XS
SM
MD
LG