Dostupni linkovi

Povjerenstvo: Karamarko je bio u sukobu interesa


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu većinom glasova da je prvi potpredsjednik hrvatske vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju, zbog poslovnog odnosa u kojem su bili njegova supruga Ana i njegov prijatelj, savjetnik mađarske naftne tvrtke MOL, Josip Petrović te stavova koje kao dužnosnik zastupao u pogledu arbitražnih postupaka koji se vode između Ine i MOL-a.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je 18. maja pokrenulo postupak kako bi utvrdilo nalazi li se Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka njegove supruge "Drimia“ dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom "Peritus savjetovanja“.

U ugovoru se navodi da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki "Drimia" isplatio najmanje 60 hiljada eura, odnosno nešto manje od pola miliona kuna.

Ugovor je objavio tjednik "Nacional", navodeći da je Petrović najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Karamarkove supruge.

XS
SM
MD
LG