Dostupni linkovi

Izaslanik EU u Turskoj podnio ostavku


Ilustracija
Ilustracija

Izasalnik Evropske unije u Turskoj Hansjoerg Haber podnio je ostavku, prenosi Reuters, pozivajući se na izjavu jednog zvaničnika Delegacije koji nije iznio druge detalje.

U Evropskoj komisiji ovim povodom još nijesu dostupni za komentar.

"Potvrđujemo da je ambasador podnio ostavku", rekao je portparol Delegacije za AFP.

Haber je kritikovao Tursku zbog načina na koji primjenjuje sporazum sa EU o migrantima, a zbog tih komentara prošlog mjeseca je bio pozvan u tursko Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor.

Haberov odlazak je znak sve lošijih odnosa između Ankare i Brisela, iako obije strane pokušavaju da provedu sporazum postignut u cilju smanjenja priliva migranata u EU.

Haber, njemački diplomata, na čelu Delegacije EU u Ankari bio je tek od oktobra prošle godine.

Turska traži ukidanje viza za njene državljane koji žele da putuju u EU, u zamjenu za smanjenje priliva izbjeglica, ali je sporazum sada doveden u pitanje pošto je Ankara i danas saopštila da neće zadovoljiti glavni kriterijum koje je postavio Brisel, a to je revizija spornih antiterorističkih zakona.

Evropska komisija će u srijedu objaviti drugi izvještaj o primjeni sporazuma EU i Turske, uključujući podatke o napretku u vezi sa ispunjenjem uslova za viznu liberalizaciju.

XS
SM
MD
LG