Dostupni linkovi

Pariz: Ubijen policajac, IDIL preuzeo odgovornost


Hitna pomoć i policijska auta ispred kuće ubijenog policajca
Hitna pomoć i policijska auta ispred kuće ubijenog policajca

Francuski policijski časnik i njegova supruga ubijeni su u noći s ponedjeljka na utorak ispred njihove kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost indirektno preuzela militantna organizacija "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL), prenose agencije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev nazvao je "bijednim terorističkim činom" ubistvo policajca u predgrađu Pariza i saopštio da je tokom posljednjih nekoliko sedmica uhapšeno više od 100 ljudi koje predstavljaju potencijalne prijetnje.

Kaznev je jutros, nakon hitnog sastanka sa predsjednikom Fransoa Olandom i drugim visokim zvaničnicima, izjavio da je opasnost od ekstremističkih napada i dalje visoka u Francuskoj, Evropi i na Zapadu, prenosi AP.

Ministar unutrašljih poslova Francuske nije iznio detalje napada koji se dogodio sinoć u predgrađu Manjanvil. Francuski tužioci istražuju okolnosti napada.

Novinska agencija "Amak" bliska IDIL-u, objavila je, pozivajući se na neimenovani "izvor", da je islamistički borac izvršio napad, iako IDIL nije zvanično preuzeo odgovornost.

Neidentificirani napadač ubio je 42-godišnjeg policijskog časnika i zatim se zabarikadirao u njegovoj kući.

Ubili su ga pripadnici specijalnih snaga francuske policije pošto su pregovori o predaji propali.

U kući je pronađeno tijelo ubijene ženske osobe za koju se pretpostavlja da je supruga ubijenog časnika, prenosi agencija Reuters.

U Parizu ubijen policajac
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Ako se potvrdi da je IDIL izveo napad, riječ je o prvom napadu militanata na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje nakon napada u Parizu u studenome 2015. u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubojstvo se dogodilo u pariškom predgrađu Magnanvilleu, 50 km sjeverno od središta glavnog grada Francuske i oko 20 km od Les Mureauxa gdje je radio ubijeni policijski časnik.

Trogodišnji dječak spašen je neozlijeđen nakon što su specijalci iz postrojbe RAID upali u kuću.

XS
SM
MD
LG