Dostupni linkovi

Snage libijske vlade zauzele Sirt


Ilustracija
Ilustracija

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva zauzele su grad Sirt, glavno uporište džihadista Islamske države, saopštili su u subotu libijski zvaničnici.

Zvaničnik biroa za informisanje Reda Isa rekao je agenciji Frans pres da su snage lojalne libijskoj jedinstvenoj vladi posle žestokih borbi sa ekstremistima preuzele kontrolu nad Sirtom i tu se stacionirale.

Vladine trupe takođe su zauzele nekoliko stambenih četvrti u istočnom delu grada, a tokom ofanzive poginulo je 11 vojnika, dok je njih 45 ranjeno, naveo je Isa.

Sirt se nalazi 450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija i od kraja 2014. godine glavno je uporište islamista u Libiji.

Prema Isinim rečima, vladine snage od četvrtka blokiraju priobalne delove grada i vode žestoke borbe sa džihadistima u zoni izmedju centra i severnih delova Sirta.

Vojska lojalna jedinstvenoj vladi u sredu je ušla u Sirt i uz vazdušne i artiljerijske udare napredovala ka unutrašnjim delovima grada.

Specijalni izvestilac UN za Libiju Martin Kobler napisao je na Tviteru da je "impresioniran brzim napredovanjem vladinih snaga u Sirtu", a jedan od bliskih savetnika američkog predsednika Baraka Obame ocenio je da je uspeh vladine vojske "ohrabrujući, iako je situacija u Sirtu i dalje veoma ozbiljna".

XS
SM
MD
LG