Dostupni linkovi

Presuda Miroslavu Miškoviću 20. juna


Vlasnik Delte Miroslav Mišković dolazi na sud u Beogradu, 9. juna 2016.
Vlasnik Delte Miroslav Mišković dolazi na sud u Beogradu, 9. juna 2016.

Presuda biznimsenu Miroslavu Miškoviću, optuženom za malverzacije sa putarskim preduzećima, biće izrečena 20. juna, saopštilo je veće Specijalnog suda nakon završne reči odbrane, javlja dopisnik RSE

Mišković je pred sudom rekao da očekuje oslobađajuću presudu.

„Tokom suđenja koje se vodi protiv mene shvatio sam da je za Srbiju najvažnije nezavisno i slobodno pravosuđe, i presuda u ovom slučaju pokazaće da li se Srbija opredelila za put u Evropu,“ izjavio je Mišković u petnaestominutnom obraćanju sudskom veću.

Njegova odbrana ustvrdila je da nema nijednog dokaza za optužbe i da Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je ranije zatražilo 12 godina zatvora za Miškovića, kaznu zahteva samo na osnovu svojih uverenja i utisaka.

Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića, rekao je novinarima po iznošenju završne reči da sud mora doneti oslobađajuću presudu.

„Upravo oslobađajućom presudom u ovakvim predmetima, u kojima tužilaštvo nameće stav da se podrazumeva krivica Miroslava Miškovića i da je ne treba dokazivati, sud mora da pošalje veoma jasnu poruku. Da se presude donose u sudu, a ne u kabinetima pojedinih predstavnika vlasti,“ izjavio je Tomanović.

O primedbama na prirodu procesa sam Mišković govorio je u svojoj završnoj reči rekavši da ga tokom suđenja nije optužio nijedan svedok niti papir.

„Stvorena je takva atmosfera kao da je Srbija rešila sve probleme jer je mene uhapsila. Ovde se tri i po godine raspravlja o potpunim apsurdima, a samo se treba uzdati u zdravu logiku. Nije dokazano ni kako je utajen porez, ali nije dokazano ni da porez postoji. Najviše se pitam zašto se sve ovo radi, danas mi je najteži dan, ali očekujem oslobađajuću presudu. Hvala,” rekao je Mišković i vratio se na optuženičku klupu.

Miroslav Mišković proveo je osam meseci u pritvoru, a pušten je da se brani sa slobode uz jemstvo od 12 miliona evra.

Advokat Zdenko Tomanović zaključio je da je ovaj slučaj primer u kom organi krivičnog gonjenja nisu želeli da budu objektivni.

“Uvek sam tvrdio da je hapšenje Miroslava Miškovića najbolji dokaz da u Srbiji ne morate da izvršite krivično delo da biste bili u pritvoru. I upravo sam najviše ukazivao na one nedopuštene izjave raznih predstavnika izvršne vlasti koje ne bi smele da se daju ni u jednoj pravnoj državi,” rekao je Tomanović.

Miroslavu Miškoviću suđenje je zbog zdravstvenih razloga izdvojeno krajem prošle godine, pa mu presuda nije izrečena 25. marta kada je njegov sin Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (64.000 evra) za utaju poreza.

On i optuženi Milo Đurašković oslobođeni su optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima.

Prvostepena presuda vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću koji se tereti za finansijske malverzacije u putarskim preduzećima biće izrečena 20. juna, u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u četvrtak, 9. juna, da se Mišković osudi na 12 godina zatvora i novčanu kaznu za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje u pomaganju.

Odbrana Miškovića zatražila oslobađajuću presudu, jer, kako su naveli, ne postoje dokazi da je Mišković obavljao finansijske malverzacije sa putarskim preduzećima.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković rekao je da očekuje da će sud donijeti oslobađajuću presudu, "jer od toga zavisi da li će pravosuđe u Srbiji krenuti ka Evropi".

"Nijedan svjedok, a svjedoci su uglavnom bili tužilaštva, nije rekao ništa što bi potvrdilo optužnicu", kazao je Mišković.

Prema njegovim riječima, zbog ovakve optužnice, njegova porodica i on, ali i kompanija Delta holding trpe velike posljedice.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih razloga izdvojeno krajem prošle godine, pa presuda nije izrečena 25. marta, kada je njegov sin Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (64.000 eura) za utaju poreza.

Marko Mišković i Milo Đurašković oslobođeni su optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i kruševačkom Fabrikom maziva.

Miroslav Mišković je proveo osam mjeseci u pritvoru, a pušten je uz jemstvo od 12 miliona eura.

XS
SM
MD
LG