Dostupni linkovi

Završne reči Miškovićeve odbrane


Miroslav Mišković dolazi na suđenje, Beograd, 9. jun 2016.
Miroslav Mišković dolazi na suđenje, Beograd, 9. jun 2016.

Odbrana vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića koji se tereti za finansijske malverzacije sa putarskim preduzećima izneće završne reči u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je da se Mišković osudi na 12 godina zatvora i novčanu kaznu za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje u pomaganju.

Za završne reči predviđeno je dva časa, od čega jedan čas za Miškovića i drugi za njegove advokate.

Mišković je ranije izneo svoju odbranu povodom precizirane optužnice kojom mu se na teret stavlja krivično delo poreska utaja u pomaganju.

"Posle tri i po godine tužilac menja optužnicu koja je i ranije bila bez ijednog dokaza, a sada sa izmenjenom, opet nema nijednog novog dokaza", rekao je Mišković.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je novinarima da zamenica tužioca nije dala obrazloženje zašto da se Mišković oglasi krivim, već da je rekla "jednu jedinu rečenicu u kojoj se ne pominje porez, što govori o dokaznom materijalu protiv Miškovića".

"U dvočasovnim završnim rečima pokušaćemo da podsetimo sudsko veće da je moguća samo jedna presuda, a to je oslobađajuća", kazao je Tomanović.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih razloga izdvojeno krajem prošle godine, pa presuda nije izrečena 25. marta kada je njegov sin Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara za utaju poreza. Marko Mišković i Milo Đurašković oslobođeni su optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i sa kruševačkom Fabrikom maziva.

Miroslav Mišković je proveo osam meseci u pritvoru, a pušten je uz jemstvo od 12 miliona evra.

Nakon iznošenja svih završnih reči, biće zakazano izricanje prvostepene presude.

XS
SM
MD
LG