Dostupni linkovi

MMF u Beogradu, pod lupom javni sektor


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas stiže u Beograd, a kako je Tanjugu rekao šef Misije za Srbiju Džejms Ruf, u fokusu predstojećih razgovora s vladom biće reforma javnog sektora i javnih preduzeća.

"Od sutra ćemo razgovarati i o narednoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija zaključila sa MMF-om“, rekao je Ruf Tanjugu dodajući da će poseta trajati oko dve nedelje.

Ključna pitanja prilikom ove posete, prema njegovim rečima, biće makroekonomska i fiskalna situacija, reforma javnog sektora, reforma javnih preduzeća i onih u restrukturiranju.

A po završetku, dodao je, MMF očekuje da će sa vladom imati zajedničku konferenciju za novinare.

Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra, ali se vlada više puta izjasnila da je njeno opredeljenje da ne povlači taj novac.

Do sada su tri revizije aranžmana zaključene s pozitivnom ocenom, a četvrta, koja je započeta uoči vanrednih parlamentarnih izbora, još nije zaključena.

Iz MMF-a su tada objasnili da je to uobičajena praksa pred izbore, da ta institucija otvori,ali ne zaključi reviziju, objasnivši to time što vlada u tehničkom mandatu nema ovlašćenja da primenjuje dogovorene mere.

XS
SM
MD
LG