Dostupni linkovi

Petrov: Most neće učestvovati u preslagivanju vlade


Tomislav Karamarko i Bozo Petrov
Tomislav Karamarko i Bozo Petrov

Potpredsednik hrvatske vlade i lider Mosta Božo Petrov izjavio je danas da "Most neće učestvovati u preslagivanju vlade, već će radije ići na izbore".

"Most ima svoj stav od samog početka i oduvek je isti. Mi zaista pozivamo na političku odgovornost sve one osobe koje učestvuju u izvršnoj vlasti i nadamo se da će u ovom kratkom vremenu što nam je ostalo pokazati se da je svima stalo da se održi vlada i da na kraju ispune poverenje koje su dobili od svojih birača", rekao je Petrov novinarima povodom predloga HDZ-a da sabor glasa o poverenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Hrvatski sabor je danas uvrstio u dnevni red predlog za pokretanje pitanja poverenja Oreškoviću, koji su podnela 42 poslanika iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava Ante Starčević.

Poslanici HDZ-a u Evropskom parlamentu ocenili su, medjutim, da rušenje vlade nije u nacionalnom interesu. U pismu poslanicima sabora četvoro HDZ-ovih poslanika u Evropskom parlamentu navodi da je interes države, vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca i da rušenje vlade nije u nacionalnom interesu.

HDZ-ov poslanik Gordan Jandroković izjavio je za Hinu da bi Klub poslanika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebalo da preispita oportunost zahteva za opoziv Oreškovića ili da prepustiti poslanicima da o tom predlogu glasaju po savesti.

Prethodno je Orešković, kojeg je HDZ doveo na tu funkciju, tražio od oba potpredsjednika vlade, lidera najvećih stranaka vladajuće koalicije, HDZ i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, da podnesu ostavke.

Svemu je prethodilo otkrivanje afere "Konsultantica", odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia, Karamarkove supruge Ane, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

XS
SM
MD
LG