Dostupni linkovi

Turska: Četvoro poginulih u bombaškom napadu


Eksplozija u Midjatu, Turska
Eksplozija u Midjatu, Turska

Četiri osobe su poginule u eksploziji automobila-bombe kojeg je kurdski bombaš samoubica aktivirao u blizini sedišta policije u na jugoistoku Turske, saopštilo je danas tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stradala su dva civila i dva policajca a ranjeno je oko 30 lica.

Eksplozija u Midjatu, u provinciji Mardin, usledila je dan posle bombaškog napada na policijsko vozilo u Istanbulu, u kojem je usred jutarnjeg špica poginulo 11 osoba.

U saopštenju Ministarstva navedeno je da turske vlasti sumnjaju da je oba napada izvela kurdska pobunjenička Radnička partija Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turski premijer Binali Jildirim ranije je rekao novinarima u Istanbulu da su napad izvršili pripadnici PKK-a, a portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, kazao je da je Jildirim mislio na eksploziju u Istanbulu, dodavši da je "još rano" govoriti o tome ko je odgovoran za napad u Midjatu.

Turska je prošle godine pogodjena serijom terorističkih napada, a pripadnici PKK napadaju policijske i vojne objekte od jula, kada je propao krhki mirovni proces izmedju kurdskih pobunjenika i turske Vlade.

PKK decenijama vodi borbu protiv turske države, a u tim sukobima poginulo je više hiljada ljudi.

Agencija Anadolija javila je da su turski vojni avioni danas izveli seriju vazdušnih napada na kurdske položaje u severnom Iraku i turskoj provinciji Dijarbakir, naseljenoj pretežno Kurdima.

U napadima na položaje PKK u Iraku, u nedelju su ubijena 22 pobunjenika, navela je Anadolija.

Provincija Mardin, poprište žestokih borbi izmedju turskih snaga i kurdskih militanata, prethodnih meseci bila je meta sličnih terorističkih napada. U maju je u bombaškom napadu na žandarmerijsku stanicu u Midjatu ubijeno troje ljudi, dok je u aprilu poginuo jedan vojnik, a šestorica su ranjena.

Turske snage saopštile su protekle nedelje da su okončale opsežnu operaciju proterivanja kurdskih pobunjenika iz grada Nusajbina, ulizini granice sa Sirijom.

XS
SM
MD
LG