Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločine na području Bratunca i Srebrenice


Sud BiH
Sud BiH

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva, u Sudu BiH počelo je suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženima za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.

U optužnici se navodi da su Arifović, Smajlović i Salihović, kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Republike BiH (ARBiH), u junu i julu 1992. godine ubili civile srpske nacionalnosti na području opština Srebrenica i Bratunac.

U uvodnoj riječi tužilac Janjić je rekao da će dokazati da su optuženi bili pripadnici oružanih snaga Srebrenice ARBiH.

"Također, Tužilaštvo će dokazati da su žrtve bili civili koji su prethodno predali oružje, te da su se nalazili pod komandom optuženih", naglasio je Janjić.

Lejla Čović, advokatica optuženog Arifovića, istakla je u uvodnoj riječi da se optužnica zasniva samo na izjavi jednog i to zaštićenog svjedoka.

Odbrane druge dvojice optuženih takođe su potvrdile da smatraju da je optužnica neosnovana, te da njeni navodi nisu tačni.

Naredno ročište, kada bi Tužilaštvo trebalo da ispita prvog, zaštićenog svjedoka 0-2 biće naknadno zakazano, javlja Birn - Justice Report.

XS
SM
MD
LG