Dostupni linkovi

Crnogorski mediji: Redari DF kao paravojna formacija


Redari na protestu DF-a, Podgorica 2015.
Redari na protestu DF-a, Podgorica 2015.

Podgorički mediji prenose danas, pozivajući se na operativna saznanja policije, da osobe koje su tokom uličnih protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori radile kao redari te organizacije "teže da postanu paravojna formacija".

Kako se navodi, u operativnim evidencijama službi bezbednosti, registrovano je oko 100 osoba koje pripadaju takozvanoj redarskoj službi DF, a prema saznanjima medija, njih 40 je u prethodnom periodu bilo pravosnažno osuđeno.

Protiv ovih "policajaca" DF-a, izrečeno je ukupno 70 pravosnažnih presuda, a njih 20 su krivično gonjeni zbog prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Ova grupacija specifična je i po načinu organizovanja, po uniformama nalik na policiju, dok su zvanja i komandna naređenja "kopirali" od vojske, navode mediji.

Prema pisanju listova, to nije iznenađujuće s obzirom na to da se smatra da su predvodnici ove redarske službe bivši pripadnici ozloglašenog Sedmog bataljona Vojske Jugoslavije Vasilije Durutović i Božidar Buturović.

Sedmi bataljon formirala je Vojska Jugoslavije, po nalogu Slobodana Miloševića, u vreme intervencije NATO-a, sa ciljem, kako je ranije više puta ocenjeno, političkog discplinovanja Crne Gore koja se usprotivila izazivanju sukoba sa NATO-om.

Pojedini sadašnji "redari" DF, kako se navodi, imali su zapaženu ulogu u Sedmom bataljonu, koji je nosio epitet zloglasnog, sastavljenog od pripadnika različitih kriminalnih i ekstremnih struktura.

Sedmi bataljon je posebno bio aktivan na graničnom području Crne Gore sa Kosovom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG