Dostupni linkovi

Lieberman podržava stvaranje palestinske države


Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman

Novi izraelski ministar odbrane, lider ultranacionalističke stranke "Izrael naš dom" Avigdor Lieberman izjavio je, pošto je položio zakletvu u Knessetu, da podržava rješenje sukoba s Palestincima postojanjem dvije države, Izraela i Palestine.

U saopćenju novinarima nakon što je parlament odobrio njegovo postavljenje, Lieberman je rekao da podržava rješenje "dvije države za dva naroda".

Lieberman živi u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i jedan je od najkontroverznijih izraelskih političara. On je poznat po ostrašćenim izjavama o Palestincima i izraelskoj arapskoj manjini, čiji je transfer na Zapadnu obalu svojevremeno predlagao.

Prošle sedmice izraelski ministar ekologije Avi Gabai podnio je ostavku, objasnivši da zbog ulska ultranacionaliste Avigdora Libermana ne može više biti njen član.

Liberman je na funkciji ministra odbrane zamijenio Mošu Jalona, bivšeg komandanta armije koji je podnio ostavku, uz obrazloženje da više nema povjerenja u Netanjahua.

Analitičari kažu da je ulaskom Libermanove partije izraelska vlada skrenula još više ka desnici, ali Netanjahu trdi da njegova politika ostaje ista i da će ispitati svaki mogući način za postizanje mira s Palestincima.

Pošto je Lieberman položio zakletvu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da inicijativa arapskih zemalja iz 2002. godine, u kojoj se obećava mir i normalizacija odnosa s Izraelom u zamjenu za osnivanje palestinske države, "uključuje pozitivne elemente koji mogu doprinijeti oživljavanju konstruktivnih pregovora sa Palestincima".

Netanyahu je najavio da je Izrael "voljan da pregovora sa arapskim državama uz reviziju te inicijative, kako bi odrazila dramatične promjene u regionu od kako je predstavljena, što uključuje cilj dvije države za dva naroda".

XS
SM
MD
LG