Dostupni linkovi

Turner: Crna Gora u NATO možda i prije kraja 2016.


Zastava Crne Gore i NATO saveza
Zastava Crne Gore i NATO saveza

Crna Gora će možda i prije kraja ove godine postati punopravna članica NATO a izjavio je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a , Michael Turner, na proljetnom zasjedanju u Tirani.

"Crna Gora je pokazala da djeli naše vizije i da je spremna da ih brani", rekao je Turner, prenjeli su crnogorski mediji.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je novi status u okviru NATO alijanse motiv više da istim tempom nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava i jačanja javne podrške savezu.

Nakon potpisivanja Protokola o pristupnju 19.maja, Crna Gora sudjelujue u radu Alijanse kao promatrač.

Albanija će, kako je za RTCG izjavio predsjednik albanskog parlamenta Ilir Meta nakon sastanka s Đukanovićem, biti prva članica NATO koja će ratificirati Protokol o pristupanju Crne Gore.

Zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO-a u Tirani usvojile su Deklaraciju kojom, uoči predstojećeg Samita Alijanse u Varšavi, daju punu podršku naporima BiH da aktivira Akcioni plan za članstvo /MAP/ i kojom se zemlje članice pozivaju da podrže i pomognu BiH na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

Svi sudionici plenarne rasprave takodjer su snažno podržali evropski i euroatlantski put BiH.

Vodeće političare u BiH pozvali su da predstojeće vrijeme iskoriste kako bi napravili dodatni reformski zamah u postizanju vanjsko poltičkih ciljeva za koje postoji jasno opredjeljenje.

XS
SM
MD
LG