Dostupni linkovi

Erdogan osudio podršku SAD kurdskim milicijama u Siriji


Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je u subotu podršku SAD kurdskim borcima u Siriji, nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako američki komandosi nose oznake milicije koju Ankara smatra terorističkom grupom.

"Podršku koju pružaju Jedinicama za narodnu zaštitu (YPG) osuđujem. Oni koji su nam prijatelji, koji su sa nama u NATO... ne mogu i ne smeju da šalju svoje vojnike u Siriju sa oznakama YPG", rekao je Erdogan u Dijabakiru, pretežno naseljenom Kurdima, prenosi AFP.

Komentar turskog predsednika usledio je nakon što je fotoreporter Frans presa snimio američke vojnike u Siriji u uniformi sa oznakama kurdske milicije YPG, koju Ankara optužuje da izvodi napade u Turskoj kao sirijski ogranak Kurdistanske radničke partije (PKK), koja više od tri decenije vodi pobunu protiv turske države.

"PKK, PYD (Partija demokratske unije), YPG, Daeš (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) – između njih nema razlike. Svi su oni teroristi", rekao je Erdogan.

Odavno je poznato da se oko 200 američkih komandosa nalazi u severnoj Siriji gde pomaže lokalnoj miliciji u borbi protiv IDIL-a u njihovom uporištu Raki i usmeravaju koalicione vazdušne napade, navodi francuska agencija.

XS
SM
MD
LG