Dostupni linkovi

Cameron: G7 saglasan da je produženje sankcija Rusiji od "vitalnog" značaja


 David Cameron, britanski premijer
David Cameron, britanski premijer

Britanski premijer David Cameron je saopštio da su se lideri Grupe 7 najrazvijenih zemalja svijeta dogovorili da sljedećeg mjeseca produže sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini.

"G7 se saglasio da je o vitalnog značaja produženje sankcija u junu" rekao je Cameron, u petak 27. juna, nakon dvodnevnog summita G7 u Japanu.

"Ukrajina je žrtva agresije koju podržava Rusija. Nikada ne smijemo zaboraviti tu činjenicu".

SAD, i Evropska unija i još niz drugih država usvojile su sankcije protiv Rusije kao odgovor na njenu nelegalnu aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim u martu, 2014-te, i podršku proruskim separistima na istoku Ukrajine.

U finalnom saopštenju sa summita G7, lideri SAD, Kanade, Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i Japana upozorili su sa "su spremni da preduzmu dalje restriktivne mjere" protiv Rusije ako Moskva ne ispuni svoje obaveze preuzete sporazumom iz Minska čije je cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Kao reakciju na ovu najavu, Kremlj je saopštio da će produžavanje sankcija Rusiji imati negativan efekat na globalnu ekonomiju.

Sporazum Minsk 2, potpisan u februaru 2015., pomogao je smanjenju sukoba na istoku Ukrajine između vladinih snaga i poruskih separatista, ali su sporadični okršaji nastavljni.

Od početka sukoba u u Ukrajini u aprilu 2014., ubijeno je 9 300 ljudi.

XS
SM
MD
LG