Dostupni linkovi

U Hrvatskoj prvi slučaj virusa zika, nema opasnosti od zaraze


Ilustracija
Ilustracija

U Hravatskoj je laboratorijski potvrđen prvi slučaj infekcije virusom zika ali nema opasnosti od zaraze, jer je osoba već izliječena.

Kako piše Večernji.hr, epidemiolog dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je tu informaciju.

Međutim, u trenutku kad je došla u Hrvatsku, prije otprilke mjesec dana, žena koja se inficirala već je ozdravila i nije bilo opasnosti da se infekcija prenese.

Riječ je o ženi koja je prije više od dva mjeseca boravila u Brazilu kao turistička djelatnica i tamo se zarazila virusom zika. Nakon toga je sa simptomima bolesti (glavobolja, visoka temperatura, bol u zglobovima) boravila u Zapadnoj Evropi, a po povratku u Hrvatsku više nije bila zarazna i nije bilo ni opasnosti za širenje zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da se virus Zika do ljeta može proširiti Evropom, u područjima gdje živi tigrasti komarac koji ga prenosi.

Ovaj virus posebno pogađa trudnice jer kod beba može izazvati mikrocefaliju.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno je saopštio da postoji dovoljno dokaza da je virus zika povezan s mikrocefalijom i rijetkim neurološkim oboljenjem.

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju zemlje gdje je prisutan virus zika, kojeg pretežno prenose komarci. Zika ima simptome slične običnom gripu i za sada ne postoji poseban lijek ili vakcina protiv njega.

Epidemija zike izbila je prošle godine u Brazilu i Kolumbiji.

XS
SM
MD
LG