Dostupni linkovi

Rudari Resavice odbili socijalni program Vlade Srbije


Rudar iz Srbije, ilustracija
Rudar iz Srbije, ilustracija

Sindikat devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom “Resavica” odbio je ponuđeni socijalni program Vlade Srbije koji predviđa otpremninu od 200 evra po godini radnog staža za tehnološke viškove u tom javnom preduzeću.

Kako je RSE rečeno u tom sindikatu niko od zaposenih se nije izjasnio ni za jednu od tri opcije socijalnog programa za dobrovoljni odlazak iz rudnika.

U devet jamsih rudnika koji posluju u sastavu “Resavice”, zaposleno je 4.100 ljudi, od koji su 2.900 rudari, a socijalni program je deo reformi za oporavak preduzeća čiji dugovi premašuju 11 milijardi dinara.

“Resavica” je jedno od zaštićenih preduzeća kojem krajem meseca ističe rok do kada će Vlada Srbije putem subvencija, pomagati njeno poslovanje.

Nebojša Milenković, predsednik sindikata rudara kaže za Radio Slobodna Evropa da oni nisu saglasni sa socijalnim programom ponuđenim iz same Vlade Srbije.

“Sindikat se nije složio sa načinom rešavanja problema viška zaposlenih, jer smatramo da je ponuđenih 200 evra po godini radnog staža veoma malo. S druge strane, tražimo da nam se, pre nego što počne isplata otpremnina po socijalnom programu, reše i sva zaostala dugovanja prema radnicima i da nam se poveže radni staž za 19 meseci. Član 74 našeg Kolektivnog ugovora nam dozvoljava da pregovaramo oko kriterijuma i visine otpremnina socijalnog programa, kao i zaštite ostalih prava zaposlenih koji budu proglašeni za tehnološki višak”, kaže Milenković.

Planiranom reorganizacijom, pored otpuštanja radnika, ovo javno preduzeće biće podeljeno na rudnike s velikim rezervama uglja kao što su Štavalj, Rembas, Soko i Lubnica dok će preostali zbog mlih rezervi biti zatvoreni.

Međutim, proces zatvaranja rudnika trajaće nekoliko godina, a prema rečima našeg sagovodnika, rudari ne treba da brinu da će ostati bez posla.

„To je proces koji će trajati nekoliko godina i to se neće dešavati preko noći, jer će svi rudnici raditi do iscrpljenja rezervi. Potom će rudari koji rade u tim jamama preći u druge rudnike i nastaviti da rade, tako da za njih nema bojazni što se posla tiče“, kaže Milenković.

Ministarstvo privrede objavilo je pre godinu dna spisak takozvanih 17 strateških preduzeća koja će imati zaštitu države od poverioca i državne subvencije do 31. maja ove godine, a pored “Resavice”, na tom spisku su se našli “FAP”, “Jumko”, “Trajal”, “Kablovi”, “Petrohemija”, “Ikarbus”, “Galenika” i druga.

Taj rok uskoro ističe, pa država, pod pritiskom Međunarodnog monteranog fonda, mora da prekine sa dotiranjem njihove proizvodje, zbog čega Vlada otpuštanjem viškova radnika i reorganizacijom, pokušava da hronične gubitaše prevede na “zelenu granu” i obezbedi im održivo poslovanje.

XS
SM
MD
LG