Dostupni linkovi

Vučićeva koalicija osvojila više od polovine mandata u Vojvodini


Premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić
Premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić

Izborna lista, odnosno koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobedjuje" osvojila je 44,48 odsto glasova, što je ukupno 63 skupštinska mandata, saopštila je u srijedu 4. maja, Pokrajinska izborna komisija, javlja dopisnik RSE.

Prema konačnim rezultatima pokrajinskih izbora koalicija oko Demokratske stranke osvojila je 10 mandata kao i SRS,dok će SPS imati 12 predstavnika u ovoj instituciji.

U novom sazivu vojvođanskog parlamenta Liga socijaldemokrata Vojvodine imaće 9 mesta dok je Savez vojvođanskih Mađara osvojio 6 mandata.

Mađarski pokret za autonomiju imaće dvoje predstavnika, dok će Zelena stranka ima jedan mandat u Skupštini Vojvodine. Pokret „Dosta je bilo“ osovjio je 7 mandata.

Redovni pokrajinski izbori održani su 24. aprila. Do sada većinu u Skupštini Vojvodine činila je koalicija DS-SVM-LSV. Prema najavama iz SNS za sad jedini siguran partner u formiranju nove većine je Savez vojvođanskih Mađara.

Inače u Srbiji se u srijedu održavaju ponovljni izbori na 15 biračkih mjesta, na kojima pravo glasa ima 19.631 građanin.

Birališta su otvorena do 20 sati.

Neizvjesnost se suštinski tiče samo dvije liste koje su oko cenzusa, prije svega liste Dveri-DS S.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak 29. aprila, ispod cenzusa je lista Dveri-DS S, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG