Dostupni linkovi

Turska: Poništene presude za navodni državni udar


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Najviši apelacioni sud Turske poništio je presude stotinama osoba, uključujući i desetinama visokih oficira, iz 2013. zbog navodnog pokušaja državnog udara.

Poništene su presude za 275 ljudi, uključujućii bivšeg šefa vojske Ilkera Basbuga, čime se otvara mogućnost za ponovljeno sudjenje i moguće oslobadjajuće presude.

Oficiri, novinari, odvjetnici i profesori proglašeni su krivim na sudjenju 2013. za plan da svrgnu tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je sada predsjednik zemlje.

Oni su optuženi da su bili članovi organizacije nazvane Ergenekon koja je navodno 2003-2004., planirala svrgnuti Erdogana.

Sud je opravdao odluku time što naveo da "nedostaju dokazi" koji bi potvrdili postojanje "terorističke organizacije" koja je željela svrguti tadašnju vladu.

Sud je naveo i nekoliko propusta u sudjenju, uključujući ilegalni nadzor i pretrese.

Slučaj Ergenekon bio je jedan od najvećih u povijesti Turske, u njemu su se Erdoganove pristalice u islamističkoj partiji AKP suprotstavile sekularnom vojnom establišmentu.

Sudjenja su održavana uz velike mjere sigurnosti u Sliviri, izvan Istanbula,uz velike prosvjede građana.

Bivši šef vojske Ilker Basbug, osudjen je tada na doživotni zatvor. Izrečeno je još 16 kazni doživotnog zatvora, a duge zatvorske kazne za druge.

Basbug je oslobodjen u martu 2014. po odluci turskog ustavnog suda koji je preinačio njegovu presudu, navodeći proceduralnu grešku. On je bio na čelu turske vojske od 2008. do 2010.

XS
SM
MD
LG