Dostupni linkovi

Srbija izručila Zorana Božinovskog Makedoniji


Zoran Božinovski
Zoran Božinovski

Makedonski novinar, vlasnik internet portala "Burevesnik" Zoran Božinovski izručen je danas Makedoniji, koja ga traži zbog udruživanja u kriminalnu skupinu, špijuniranje i ucjene.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je potpisao odluku o izručenju Božinovskog nakon odluke suda da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje, potvrdili su Tanjugu državni organi Makedonije.

Božinovski je jutros uhićen i upućen ka Makedoniji čiji je državljanin.

Zbog toga je Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo zabrinutost, tvrdeći da ekstradicija Božinovskog, u vrijeme vrlo burnih i nejasnih političko-sigurnosnih prilika u Makedoniji, ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.

Božinovski je, kako piše UNS u priopćenju, u srijedu sa svojim odvjetnikom bio na razgovoru u policiji gdje je po odluci Upravnog suda, trebalo dostaviti dodatnu dokumentaciju na temelju koje bi bila poništena prethodna odluka Ministarstva unutarnjih poslova Srbije o odbijanju njegovog zahtjeva za azil.

On je bio uhićen 7. studenog 2013. godine u Novom Sadu po Interpolovoj tjeralici, a prema optužbi za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucjenu iz Kaznenog zakona Makedonije.

Jedno vrijeme je proveo u ekstradicijskom pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu gdje je čekao odluku o azilu.

Urednik je stranice "Burevesnik" na kojem je istraživao i objavljivao brojne tekstove o korupciji i kriminalu, navodi se u saopćenju UNS-a.

XS
SM
MD
LG