Dostupni linkovi

Hasanbegović: Hrvatska nije sledbenik ni NDH, ni jugoslovenskog totalitarnog režima


Zlatko Hasanbegović
Zlatko Hasanbegović

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je danas da je moderna hrvatska država nastala 1990. i da ni na koji način nije sledbenik bilo kojeg zločinačkog režima.

"Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije ni pravni ni nikakav sledbenik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslovensko totalitarno nasledje. Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i odbranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske'', rekao je Hasanbegović koji je danas obišao spomen područje Jasenovac, uoči zvanične komemoracije za žrtve tog logora 22. aprila.

Hasanbegović je naglasio da se "zločini ne mogu uporedjivati jer svaki ima svoju istorijsku pozadinu i aktere" i da ; "istoriografija nije disciplina koja istražuje takmičenje u zločinima".

"Komunisitički zločini su jedna tema, a zločini drugih režima su druga tema. Bitno je da moderna Hrvatska istakne jasni diskontinuitet prema svim porecima koji su u pozadini imali zločine. Ona ne može nositi hipoteke prošlosti. Manipulacija jasenovačkim žrtvama se nalazila u temelju velikosrpske ideologije'', rekao je Hasanbegović.

On je izrazio žaljenje zbog odvojenih komemoracija za žrtve logora u Jasenovcu ali i dodao da ne zna koji su motivi onih koji bojkotuju zvaničnu komemoraciju koju oragnizuje država 22. aprila.

"Neki su nezadovoljni rasporedom političkih snaga i time da su u opoziciji, a neki imaju svoje posebne motive, ali ja o tome ne znam ništa", dodao je.

Upitan zašto institucije ne kažnjavaju skandiranja neprimerenih povika na stadionima i ostalim skupovima Hasanbegović je rekao da je za to nadležan MUP. ''To morate pitati ministra unutrašnjih poslova ali moje mišljenje je da se takve ekscesne pojave ne mogu suzbijati represijom nego kućnim odgojem'', dodao je.

XS
SM
MD
LG