Dostupni linkovi

Srpsko narodno vijeće upozorava na porast mržnje u Hrvatskoj


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Srpsko narodno vijeće (SNV) upozorava da je u prošloj godini evidentirano značajno povećanje slučajeva etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj. Predsjednik SNV-a i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocjenuje da su uzroci za to - porast nacionalizma, nastupanje povijesnog revizionizma, te militarizacija javnog prostora i svijesti.

Za razliku od 2014., kada su evidentirana 82 fizička napada, prijetnje, izjave u javnom prostoru koje sadrže govor mržnje i slučaja uništavanje imovine u vlasništvu Srba ili srpskih institucija, u 2015. zabilježeno je 189 takvih slučajeva. Prema ocjeni autorice Biltena SNV-a Tamare Opačić, koja je koordinirala prikupljanje ovih podataka, pored situacije u društvu (dvije predizborne kampanje u 2015. godini, obilježavanje jubilarnih godišnjica „Bljeska“ i „Oluje“ koje su po njenoj ocjeni protekle „u militarističkom ozračju“, „ukidanje ćirilice u Vukovaru“ i „organiziranje različitih akcija kojima se želi rehabilitirati narav Nezavisne Države Hrvatske“) na porast broja slučajeva utjecala je i nova metodologija prikupljanja podataka, jer je veća pažnja posvećena praćenju medija.

Prema njenim riječima, „pored sportskih terena, na kojima su i dalje prisutni povici mržnje, i ulica, na kojima su sve prisutniji takvi grafiti, zabrinjava da je u 2015. zabilježena 31 javna akcija, najčešće prosvjed protiv gotovo svakog događaja koji je imao srpski i/ili antifašistički predznak.“

„Mediji su najzaslužniji za promoviranje osoba koje u javnom prostoru koriste govor mržnje usmjeren protiv Srba. U prošloj godini zabilježeno je 37 takvih izjava,“ kazala je, a ono što zabrinjava da one najčešće dolaze od političara.

Milorad Pupovac ocijenio je kako je „sve očitiji nacionalizam koji se od ulaska Hrvatske u EU ponovo razbuktava suprotno evropskom opredjeljenju Hrvatske i njenim postignućima do ulaska u Uniju. Taj nacionalizam raspiruju političke stranke koje napuštaju svoje demokršćanske korijene i usmjeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom djelovanju i savezu s onima koji ne samo da su nacionalisti, nego zastupaju i pronacističke, odnosno proustaške stavove.“

On je dodao i da je proizvodnja straha „usmjerena prema svima, ne samo prema manjinama, u krajnjoj liniji usmjerena je prema vama koji izvještavate s ove konferencije." "Kad su me '90. pitali, '91. zapravo, jesam li ugrožen kao Srbin u Hrvatskoj, ja sam rekao ne kao Srbin, ali kao građanin jesam. Svatko bi trebao biti zabrinut zbog pojava kojima svjedočimo,“ poručio je.

HDZ: Tko je ugrožen, neka ide tamo gdje neće biti

Mediji su odmah za komentar pitali glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji je odgovorio kako građani slobodno šeću Hrvatskom, a ako se netko osjeća uplašenim može se javiti mjerodavnim tijelima. On ove Pupovčeve izjave vidi kao frustracije pojedinca koji u jednom trenutku gubi ili mu se smanjuju benefiti koje je imao. „Mislim da nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac. A ako je, neka ode onamo gdje neće biti ugrožen,“ rekao je glavni tajnik HDZ-a i najozbiljniji kandidat za novog ministra branitelja u hrvatskoj Vladi.

Pupovac je odmah odgovorio priopćenjem:

„Što se sigurnijega mjesta tiče, nit sam ga tražio niti ću ga tražiti, ni zbog sebe ni zbog onih koje zastupam. Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borit ćemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao,“ odgovrio je Pupovac, dodavši da je Brkić ovom svojom izjavom izvjesno zaslužio mjesto u izdanju Biltena SNV-a za sljedeću godinu.

XS
SM
MD
LG