Dostupni linkovi

Rusija odbacuje optužbe da je počinila ratni zločin u Siriji


Razorena bolnica u Maret Al Numanu u provinciji Idlib.
Razorena bolnica u Maret Al Numanu u provinciji Idlib.

Kremlj je danas snažno odbacio optužbe da je Rusija počinila ratni zločin u Siriji bombardovanjem bolnica i škola, u kojem je u ponedjeljak poginulo nekoliko desetina ljudi.

"Kategorično ne prihvatamo takve izjave, tim prije što oni koji ih daju nisu u stanju da dokažu svoje neosnovane tvrdnje ni na koji način", rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Peskov je rekao da Moskva žali zbog krize u odnosima Turske i Rusije, ali da Moskva nije bila inicijator loše atmosfere između dvije zemlje.

Skoro 50 civila poginulo je u ponedjeljak u bombardovanjima na sjeveru Sirije, kada su pogođene i bolnice Ljekara bez granica (Medicines sans frontieres) u područjima pod kontrolom pobunjenika.

Francuska i Turska su saopštile da je riječ o ratnom zločinu.

Turski zvaničnici saopštili su u utorak da će podržati kopnenu operaciju u Siriji ali samo, kako navodi BBC "sa našim međunrodnim saveznicima".

"Neće biti unilteralne vojne operacije Turske u Siriji" saopštio je jedan neimenovani zvaničnik novinarima u Istanbulu.

U ponedjeljak su u gradu Azazu na granici sa Turskom u vazdušnim udarima pogođene dvije bolnice i dvije škole, dok su istovremeno u gradu Marat al Numan još dalje na jugu gađane još dvije bolnice.

Ljekari bez granica (MSF), su vazdušne udare ocijenili kao "namjerne".

Napadi su stigli samo par dana nakon što je u Minhenu uz posredstvo velikih sila uključjući Rusiju i SAD, dogovoren prekid vatre u Siriji i hitna dostava humanitarne pomoći.

Izlaslanik UN za Siriju, Staffan de Mistrura je u Damsku gdje sa vladom Bašara al Asada razmatra uslove "obustve neprijateljstva" što podrzumijava i hitno slanje pomoći u mjesta koja su pod opsadom.


XS
SM
MD
LG