Dostupni linkovi

Amnesti: Napadi na bolnice u Siriji ratni zločin


Pogođena bolnica u Idlibu
Pogođena bolnica u Idlibu

Napadi na bolnice na severu Sirije su ratni zločini, saopštile su Francuska, Turska i Amnesti internešnl. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je napade kao "flagrantno kršenje medjunarodnog prava". Ban Ki-mun nije naveo ko je odgovoran za napade, ali je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava ranije navela da je napad "verovatno" izvela ruska avijacija. Stejt dipartment je saopštio da bombardovanje civila baca sumnju na rusku spremnost za zaustavljanje rata u Siriji.

Najmanje 50 osoba, medju kojima deca, stradalo je u raketnim napadima u ponedeljak na pet zdrastvenih ustanova i dve škole u provincjiama Alep i Idleb, na severu Sirije, saopštile su Ujedinjene nacije.

Tokom napada pogodjena je i jedna civilna bolnica koju pomaže medjunarodna organizacija "Lekari bez granice".

Predsednik francuske sekcije Doktora bez granica optužio je koaliciju predvođenu Sirijom za napad na bolnicu te organizacije.

“Jasno je da je napad izvršila koalicija predvođena Sirijom – ili avioni sirijske vlade, ili Rusije napali su bolnicu. Na žalost to nije prvi put, od januara ove godine medicinski objekti naše organizacije su pet puta napadani u tri provincije u Idlibu, u Alepu i na jugu u oblasti Dera”, izjavio je u Parizu zvaničnik međunarodne organizacije Lekari bez granica.

Ruska ministarka zdravlja demantovala je u Ženevi da je Rusija izvršila napade na civile, a sirijski ambasador u Moskvi Riad Hadad je za te napade optužio Ameriku.

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je Rusiju da se ponaša kao "teroristička organizacija" u Siriji i zapretio da će turski odgovor biti "veoma odlučan".

Zvaničnici Evropske unije pozvali su Tursku da obustavi vojne operacije u Siriji, posle trodnevnih artiljerijskih napada turske vojske na položaje sirijskih Kurda na severu Sirije.

“Ono što se desilo bolnici Lekara bez granica je neprihvatljivo i mi ćemo nastaviti da vršimo pritiske na sve strane da poštuju osnovne principe humanitarnog prava fokusirajući se na zaštitu civila”, rekla je evropska komesarka za spoljne poslove, Federika Mogerini.

SAD su pozvale Rusiju i Tursku da izbegnu svaku eskalaciju sukoba u Siriji posle medjusobnih kritika Ankare i Moskve o vojnim operacijama u toj zemlji.

Turske i saudijske vazdušne snage počele su petodnevne zajedničke vojne vežbe iznad Turske. Ti manevri su počeli nekoliko dana posle izjave šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da bi Ankara i Rijad mogli da započnu kopnenu vojnu intervenciju u Siriji.

Mirovni posrednik UN-a za Siriju, Staffan De Mistura, stigao je u iznenadnu posjetu Damasku, očekuju se razgovori sa sirijskim zvaničnicima o sprovođenju minhenskog mirovnog sporazuma.

Ured UN za decu saopštio je da jedna trećina bolnica i jedna četvrtina škola u Siriji ne radi zbog napada tokom pet godina gradjanskog rata u zemlji gde je od marta 2011. godine poginulo više od 260.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG