Dostupni linkovi

Uz homofobiju u Novu


Uz zvuke turbofolka i govore sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), u Podgorici je obilježena nova godina po julijanskom kalendaru. Ovaj skup kojeg je organizovao dio Demokratskg fronta (DF) nije mogao da prođe bez homofobnih poruka.

Nekoliko hiljada građana prisustvovalo je na glavnom podgoričkom trgu proslavi, kako je rečeno, srpske Nove godine.

Srpske trobojke, turbo folk, a pred ponoć i baklje i petarde. Potom su prisutni krenuli u šetnju prema Hramu Hristovog vaskrsenja. Institucije je obezbjeđivala policija, a oko njih je bila postavljena zaštitna ograda.

U Hramu, nakon molitve, okupljenima se obratio mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Ono što je posebno privuklo pažnju je govor sveštenika Jovana Plamenca.

Jovan Plamenac (drži krst), foto: Savo Prelević
Jovan Plamenac (drži krst), foto: Savo Prelević

"Neka zablista Božija milost kroz okupljanje porodice, tog našeg najvećeg bogatstva. Neka prestane ubijanje djece u majčinim utrobama. Neka se vrati dostojanstvo i poštenje u školstvo i kulturu. Neka se crnogorski brk, sa ped...kih zadnjica, vrati tamo gdje je i bio, kod naših slavnih predaka...", rekao je Plamenac.

Komentarišući poruku sveštenika okupljanima na proslavi, koordinator programa ljudskih prava Građanske alijanse, Milan Radović, kaže da je takva poruka neprihvatljiva i podsjeća da su druge vjerske zajednice van Crne Gore shvatile posljedice ovakvih stavova, te odustali od njih.

"Ovo je apsolutno neprimjerena izjava od strane jednog vjerskog lica i ono što je sigurno jeste da to neće voditi suzbijanju nasilja prema pripadnicima LGBT. Posebno jer dolazi sa adrese koja ima itekako snažan uticaj na građane i to jeste opasnost koju nose ovakve poruke. Brojne crkve, izvan granica Crne Gore, koje su imale slične stavove po ovom pitanju su shvatajući šta za posljedicu nose ovakve izjave i ovakve strategije - odustale su od toga", ističe Radović.

U nevladinoj organizaciji Juventas očekuju od tužilaštva da da mišljenje o mogućem postojanju govora mržnje u govoru sveštenika. Jelena Čolaković:

Sa proslavljanja "Srpske nove godine", foto: Savo Prelević
Sa proslavljanja "Srpske nove godine", foto: Savo Prelević

"Često nas sveštena lica inače iznenade svojim rječnikomkoji u potpunosti ne odgovara našem konstantnom očekivanju da njihov vokabular i poruke treba da budu miroljubive, tolerantne i podržavajuće za sve vjernike, bez obzira na njihove razlike. U nekoj idealnoj situaciji Srpska pravoslavna crkva bi se izvinila javnosti zbog neprimjerenih riječi sveštenika Plamenca", ocjenjuje Jelena Čolaković iz NVO Juventas, te zaključuje.

"Sa druge strane možda SPC nije spremna da na tako civilizovan način djeluje i tužilaštvo definitivno mora da uzme u razmaranje ovaj govor, odnosno da da mišljenje da li ima govora mržnje ili podsticanja na netrpeljivost i nasilje uzimajući u obzir neki širi društveni kontekst. Odnosno nasilje kojem su LGBT osobe izložene što pokazuju i posljednji primjeri napada na LGBT aktiviste. Moramo da uzmemo u obzir i da izjava sveštenika dolazi svega dva dana od posljednjeg napada na direktora 'Foruma progres' Stevana Milivojevića."

XS
SM
MD
LG