Dostupni linkovi

Merkel: Izbeglice su prilika za sutrašnjicu


Nemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj novogodišnjoj poruci pozvala Nemce da na rekordni priliv izbeglica gledaju kao "priliku za sutrašnjicu".

Prošla godina, u kojoj je zemlja sa najsnažnijom ekonomijom u EU, primila više od milion azilanata, bila je neobično izazovna, navela je Merkel u novogodišnjem obraćanju čiji je tekst ranije objavljen, prenosi AFP.

Ona je upozorila Nemce da sledi još problema, ali da će se sve to naposletku isplatiti jer su "zemlje uvek imale korist od uspešne imigracije, ekonomski i socijalno".

Govoreći o desničarskim i ksenofobičnim skupovima, Merkel je rekla da je "važno da ne dozvolimo da budemo podeljeni".

"Od ključnog je značaja da ne sledimo one koji sa hladnoćom ili čak mržnjom u srcima polažu isključivo pravo na to šta znači biti Nemac i nastoje da isključe druge", poručila je Merkel.

Ona je podsetila da je Nemačka i u prošlosti izlazila na kraj sa takvim izazovima kao što je ponovno ujedinjenje pre četvrt veka i da je stvorila snažnu ekonomiju punu inovacija.

"Uverena sam da, ako se rešava na pravi način, današnji veliki zadatak kakav je priliv i integracija toliko mnogo ljudi predstavlja priliku za sutrašnjicu", navela je.

XS
SM
MD
LG