Dostupni linkovi

Slučaj Ovčara: Najveće presude na udaru


Spmenik ubijenima na Ovčari
Spmenik ubijenima na Ovčari

Posle 12 godina šestorica okrivljenih za učešće u zločinu na "Ovčari" kod Vukovara mogu da se brane sa slobode nakon što je ukinuta pravosnažna presuda. Činilo se da je to jedan od onih slučajeva u kojima su zločinci i žrtve toliko očigledni da nejasnoća ne može biti. Zato je pitanje da li je počela praksa preispitivanja najvećih presuda, kako na to ukazuju pojedini naši sagovornici, potpuno na mestu.

Šestorica okrivljenih za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih tokom rata u bivšoj Jugoslaviji su na slobodi.

„Kako sam ta imena pročitala, vidim ko je pušten na slobodu, njihova lica su se pojavila preda mnom... Bez obzira što to ne može vratit one koje su poubijali, ali ovo je nešto što jednostavno ostavlja gorak okus pravde“, ispričala nam je Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja neposredno nakon što je čula ovu vest.

Apelacioni sud je obustavio izvršenje kazne zatvora od 20 godina Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đorđu Šošiću i Miroslavu Đankoviću nakon što je Vrhovni kasacioni sud, odlučujući po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji su podneli branioci, ukinuo pravosnažnu presudu i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić kaže da je odluka o puštanju na slobodu doneta jer ne postoji više pravosnažna izvršna presuda na osnovu koje bi oni ovu kaznu izdržavali.

„Apelacioni sud je našao da nije potrebno okrivljene u daljem toku postupka držati u pritvoru već da se dalji nesmetani tok postupka može obezbediti i određivanjem mere zabrane napuštanja boravišta uz obavezu okrivljenih da se svakog prvog ponedeljka u mesecu javljaju policijskoj stanici gde im je boravište. Ovakvu odluku Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda je donelo imajući u vidu da se svi okrivljeni godinama nalaze u pritvoru a potom na izdržavanju kazne zatvora, tačnije od 2003. godine, pa po uverenju ovog suda nije opravdano i neophodno dalje produžavanje najteže mere za obezbeđenje njihovog prisustva“, kaže Piljić.

Tužilaštvo za ratne zločine najavilo je žalbu na odluku Apelacionog suda da prekine pritvor šestorici osuđenih na maksimalne zatvorske kazne za učešće u zločinu nad najmanje 193 ratna zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, novembra 1991. godine.

Ljiljana Alvir, čiji je verenik ubijen na Ovčari, kaže da je šokirana odlukom da se šest osoba, sada okrivljenih za zločin na Ovčari, nađe na slobodi.

“Šokirana sam ovom odukom jer je riječ o osobama koje su počinile najteže zločine i bile osuđene na 20 godina, znači najveću moguću kaznu koju su mogli dobiti su dobili i sada su oni na slobodi. To što imaju zabranu napuštanja mjesta boravka i što se moraju javljat srpskim organima to ne znači ništa za mene niti za obitelji. Pitanje je kakva će uopće presuda bit. Mi smo mislili da se jednom konačno, prije par godina,izrekla jedna kazna koja je za nas premala, ali jedina moguća. Jednostavno ne znam šta bih rekla na sve ovo”, kaže Alvir.

Nataša Kandić
Nataša Kandić

Komentarišući obrt u ovom slučaju Nataša Kandić, regionalna koordinatorka procesa REKOM ocenjuje da je počela praksa preispitivanja najvećih presuda i da sada nemamo ni tu malu pravdu za žrtve.

“Njihova krivična odgovornost je utvrđena, toliko puta je bilo žalbi, vraćanja na ponovno suđenje, da su najsitniji podaci provereni i stekli veliku dokaznu vrednost. Tako da će se ova sad odluka tumačiti na vrlo politički način, pre svega mislim na region, na Hrvatsku, da će se govoriti da nekada najvažnije suđenje, Ovčara posle Zvornika i Lovasa spada u najveća suđenja, da nikako da se završi, da te pravde i za žrtve i za počinioce nema, ali da se sve čini da ta pravda postane nekako vrlo prihvatljiva prema optuženima”, kaže Kandić.

Danas je poslednji dan javne sednice veća Apelacionog suda na kojem se ponovo odlučuje po nalogu Vrhovnog kasacionog suda. Na nejavnom delu sednice, koji će uslediti, Apelacioni sud će doneti konačnu odluku po uloženim žalbama. U tom nejavnom delu sednice, kako nam je objašnjeno u Apelacionom sudu, veće može da donese odluku da potvrdi ili preinači prvostepenu presudu imajući u vidu da je prvostepena presuda jednom već bila ukinuta te da Apelacioni sud nema više mogućnost da vraća na ponovno odlučivanje, dakle mora da donese pravosnažnu presudu, a takođe može doneti odluku i da se otvori pretres nakon čega će doneti pravosnažnu presudu.

Podsetimo ovde i na reči članova porodica ubijenih na poljoprivrednom dobru Ovčara nakon izlaska iz beogradske sudnice 2009. godine kada su nekima koji su sada na slobodi izrečene osuđujuće presude.

“Sin mi je ubijen na Ovčari, imao je 26 godina. Meni presuda neće vratiti moga sina. Jedini mi je cilj da svet vidi da se zločin kažnjava da se ovakvi zločini više ne bi događali”, rekli su nam tada neki od članova porodica žrtava.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je za zločin na Ovčari do sada optužilo 20 lica, od kojih je 15 osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, pet lica je oslobođeno.

XS
SM
MD
LG