Dostupni linkovi

Dogovor opozicije na Kosovu: Haradinaj kandidat za premijera


Ramush Haradinaj, Isa Mustafa i Fatmir Ljimaj
Ramush Haradinaj, Isa Mustafa i Fatmir Ljimaj
Dosadašnje partije iz opozicije, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe (LDK), Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, AAK, i Inicijativa Fatmira Ljimaja (Nisma), odlučili su o zajedničkom formiranju Vlade.

“Zajedno smo odlučili da Ramuš Haradinaj bude nominovan za premijera. Mesto predsednika Skupštine će pripasti LDK-u, kao i mesto predsednika, u skladu sa Ustavom. ‘Nisma’ će biti predstavljena zamenikom premijera. Sve ostale političke i institucionalne odgovornosti biće podeljene proporcionalno na osnovu političke snage u Skupštini”, izjavio je Agim Veliu iz LDK-a.

Dodaje se i da će se u međuvremenu nastaviti pregovori sa ostalim partijama u opoziciji i partijama iz manjinskih zajednica.

Demokratska partija Kosova oglasila se putem saopštenja u kojem ocenjuje da Ustav Republike Kosova jasno određuje da mandat za formiranje Vlade pripada pobedniku izbora, u ovom slučaju Demokratskoj partiji Kosova.

“Mandat za formiranje Vlade proizilazi od volje građana Republike Kosova, koji su Demokratskoj partiji Kosova dali poverenje kako bi nastavila za rukovođenjem vlade i sprovela novu misiju za Kosovo, u funkciji ekonomskog razvoja zemlje i stvaranju novih radnih mesta”, navodi se u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje neće biti deo ove vlade, ali će je podržati u Skupštini uz uslov da Trepča i PTK ne idu na prodaju, i, po mogućstvu, da se prekine dijalog, rekli su u ovom pokretu.

"Vlada povratka nade fokusiraće se na ekonomski razvoj, stvaranje novih radnih mesta, bezkompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u zajedničkom saopštenju Demokratskog saveza Kosova (LDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Nisme.

“Volja građana ne štiti se antiustavnim sporazumima”, izjavio je potpredsednik Demokratske partije Kosova, Hajredin Kuçi, poručujući partijama koje su postigle sporazum da pročitaju još jednom Ustav.

On je ovo izjavio nakon sastanka predsedništva PDK-a, koja je dobila većinu glasova na parlamentarnim izborima.

Kuçi sporazum ocenjuje kao vrstu pritiska kako bi se uvećala, kako je rekao, “pregovaračka trgovina sa PDK”.

Profesor ustavnih pitanja, Riza Smaka, smatra da sporazum LDK, AAK i Nisme nije u suprotnosti sa Ustavom.

“U skladu je sa Ustavom i sa članom 95 Ustava, i to je moguće”, kazao je Smaka.

Na osnovu člana 95 Ustava Kosova:

“Predsednik Republike Kosovo, nakon izbora i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera.

Kandidat za premijera, u roku od petnaest (15) dana od imenovanja predstavlja Vladu
pred Skupštinom Kosova i zahtijeva glasanje Skupštine o izboru Vlade.
Vlada se smatra izabranom ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja
poslanika Skupštine Kosova”.

Ukoliko Vlada ne dobije 61 glas, Predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure.
XS
SM
MD
LG