Dostupni linkovi

Thaci proglasio pobedu, nastavak integracija u EU i NATO


Priština: PDK slavi pobjedu na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Priština: PDK slavi pobjedu na parlamentarnim izborima

Na osnovu 94 posto prebrojanih glasova, pobednik ovih parlamentarnih izbora na Kosovu je Demokratska partija Kosova Hashima Thacija sa osvojenih 31 posto glasova. Rezultate može pogledati ovde.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Cahterine Ashton čestitala je građanima Kosova na izborima i navela da oni predstavljaju korak napred u konsolidovanju kosovske demokratije.

"Sada sa nadom očekujemo brzo formiranje vlade koja će preuzeti dalje vođstvo u radu na svim ključnim pitanjima i izazovima, ubrajajući ovde i privredne reforme, napore na poboljšanju vladavine prava, kao i nastavljanje sprovođenja sporazuma iz aprila 2013, koji je proistekao iz dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Evropska unija ostaje u potpunosti posvećena evropskoj perspektivi Kosova i nastaviće da podržava napore Kosova u tom pogledu.’’

Thaci je u obraćanju u sedištu partije nešto pre ponoći rekao da je Kosovo spremno da ponovo ostvari velike snove.

"Ići ćemo napred, razvijaćemo našu državu, pokazaćemo svetu da je nezavisnost Kosova bila samo početak, a ne kraj. Uvek ćemo se identifikovati onim što ćemo postići u budućnosti, a ne onim iz prošlosti", kazao je Thaci.

On je najavio da će nastaviti dalje sa radom, sa novom misijom, kao i da će se snažnije raditi na učlanjenju u NATO i EU.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, Ise Mustafa, sa 26 posto glasova. Na trećem pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija sa 13 posto glasova, zatim sledi Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 9 posto glasova, i Nisma Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasniqija, inače bivših članova PDK-a, sa osvojenih 5.3 posto glasova.

Analiza Azema Vllasija

Kosovski analitičar Azem Vllasi u izjavi za Radio Slobodna Evropa navodi da rezultati novih izbora na Kosovu ne donose ništa novo. On smatra da je razlog tome ne zato što su građani zadovoljni radom dosadašnje vlasti i konfiguracijom sastava parlamenta, već zato što se građanstvo - koje je izašlo na izbore - opredelilo između jedne vlasti na koju ima puno primedbi i onih političkih formacija od kojih se boji neizvesnosti.

"Između dve varijante, gde sa ni jednom građani nisu zadovoljni, opredelili su se za ovu varijantu koja im je više poznata i manje neizvesna, nego što im je neizvesna, a strahuju od te neizvesnosti koju eventualno bi doneli ove druge formacije, LDK, i druge", navodi on.

Na osnovu rezultata, Vllasi u vezi sa tim kaže da je sigurno da će u budućoj vladi ući predstavnici svih etničkih zajednica na Kosovu, koji broje 20 poslanička mesta, te da onda ostaje ostalima Thaci da kaže "ko voli nek izvoli".
Cenzus od pet posto nije prošla Alijansa Novo Kosovo, Behxheta Pacollija, koja je inače do sad bila u vladajućoj koaliciji.

Kao što vidimo nema velikih promena na političkoj sceni, osim sto je je politički subjekat Fatmira Ljimaja, formiran neposredno pre izbora, ušao u Skupštinu, ali je vani ostala Alijansa novo Kosovo.

Što se srpskih subjekata tiče, GI Srpska je osvojila 2.91 posto, odnosno 19.562 glasova, dok progresivna demokratska stranka 4.866 odnosno 0.72.

Slede oni manji politički subjekti iz ostalih zajednica na Kosovu.

Pripadnici manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova imaju 20 garantovanih mesta, 10 za srpsku zajednicu, dok preostala 10 mesta se dele između bošnjačke, turske, goranske i RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) zajednice.

Inače, na izborima na Kosovu u nedelju je glasalo 750.112 birača ili 42.08 posto, Na severu Kosova glasalo je 24,5 posto birača odnosno 15.375 biracca. Izborni dan u nedelju je protekao uglavnom mirno i bez nekih incidenata koji bi ugrozili izborni sistem.

Nakon sertifikacije rezultata, sledi i formiranje Vlade. Prema ustavu, pobednička partija prva preuzima mandat za formiranje buduće vlade.

Na osnovu rezultata, PDK-u je u ovom slučaju potrebno da uđe u koaliciju sa nekoliko političkih stranaka kako bi formirao vladu, a koja bi u skupštini bila odobrena sa najmanje 61 glasom.
XS
SM
MD
LG