Dostupni linkovi

Hoće li "Srpska lista" ući u Vladu Kosova?


Mitrovica
Mitrovica
Da li će Srpska lista činiti buduću Vladu Kosova ili ne, zavisi od konsultacija sa Beogradom, kažu pojedini lideri ovi liste. Oni koji su do sada već bili deo vlade Kosova, navode da je činjenica da je zvaničan Beograd sam pozvao Srbe da uzmu učešće na ovim izborima.
‘Srpska lista’ je na parlamentarnim izborima na Kosovu osvojila 29.124 glasova, odnosno, 4,17 odsto, a ovo je bio prvi put da se Srbi sa severa odazovu kosovskim parlamentarnim izborima.

Ova lista formirana je nakon poruke Beograda da je važno da Srbi na parlamentarnim izborima nastupe zajedno, a činili su je GI “Srpska”, koja je na prošlim lokalnim izborima osvojila većinu srpskih opština na Kosovu, GI SDP - Oliver Ivanović i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, inače doskorašnjeg koalicionog partnera Hashima Thacija.

Ukratko, činili su je i oni ljudi koji su do sada bili deo kosovske vlasti, ali i oni koji su radili u srpskim institucijama na Kosovu.

Postavlja se pitanje, da li će oni sada odlučiti da budu deo buduće vlade čiji mandat za formiranje ima pobednička Demokratska partija Kosova (PDK), Hashima Thacija?
Iz ove liste kažu da najpre očekuju rezultate CIK-a o osvojenim poslaničkim mandatima, a kako bi se znala njihova moguća većina u Parlamentu Kosova.

Predsednik Srpske liste, Aleksandar Jablanović, u izjavi za RSE kaže da je ova lista izašla na izbore kako bi se što veći broj Srba odazvao, a naravno i kako bi učestvovali u izvršnoj vlasti. Ali, dodaje on, poštovaće se „zvanična politika Vlade Republike Srbije“.

„Kad se zvanični rezultate objave i vidi ko je koliko poslaničkih mesta osvojio, videćemo ko je taj ko će da dobije mandat sastav za formiranje vlade, da li će mandatar da nas pozove. A svakako, bilo koji poziv da usledi, Srpska lista je tu da taj poziv ispoštuje, pa da li će o tom pozivu bili dogovora ili ne,to ostaje da se vidi. E sad, sa kime će Srpska lista da otpočne koalicione pregovore, to zavisi od stava Vlade Republike Srbije, jer jednostavno, mi bez naše vlade nećemo da ulazimo ni u kakav aranžman, niti sa kojom političkom opcijom. Nema veze da li je to politička opcija kosovskih Albanaca ili neka druga srpska opcija. Bez konsultacija sa zvaničnim beogradom, Srpska lista neće praviti nikakav koalicioni aranžman povodom formiranja izvršne vlasti na Kosovu i Metohiji“, kazao je Jablanović.

On dodaje i da svi oni koji su se našli na ovoj listi unapred su znali i prihvatili obavezu da ukoliko uđu u parlament, sprovode isključivo državnu politiku Srbije, a ne stranačku ili ličnu.

„Tako da, lične stavove i lične animozitete svako između njih ako ih ima, može slobodno da ostavi po strani. Srpskal ista će da nastupa jedinstveno kako na izborima, tako i u parlamentu, i tu neće biti nikakvog odstupanja“.

Slobodan Petrović (SLS), dosadašnji zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave, u izjavi za naš program navodi da je činjenica da su za Srpsku listu glasali gradjani koji žive na Kosovu, a kako bi kroz institucije bili zaštićeni njihovi interesi.

„Ono što je isto jasno jeste da je zvaničan Beograd jasno dao smernicu i pozvao gradjane srpske zajednice da uzmu učešće u ovom procesu, da izadju u što većem broju, i upravo su na taj način želeli da deo odgovornosti preuzmemo i sami za ono što nas očekuje u narednom periodu“, kaže Petrović.

I Ksenija Božović, iz SDP-Oliver Ivanović, kaže da, s obzirom da su Srbi izašli na izbore na pozivu Srbije, sa Srbijom će se nastaviti pregovori o daljim koracima.

„Naš zajednički cilj jeste da se u parlamentu zastupaju interesi srpske zajednice, i radi na opstanku i poboljšanju života Srba na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Nadam se da će pored 10 garantovanih mesta, Srpska lista dobiti i više mesta od 10“, kazala je ona.

Pripadnici manjinskih zajednica u Parlamentu Kosova imaju 20 garantovanih mesta, 10 za srpsku zajednicu, dok preostala 10 mesta se dele između bošnjačke, turske, goranske i RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) zajednice.
XS
SM
MD
LG