Dostupni linkovi

Policijska zaštita za Softića i porodicu


Crnogorska policija, ilustrativna fotografija
Crnogorska policija, ilustrativna fotografija
Nakon što je Komisija za praćenje istraga nerješenih slučajeva napada na novinare i ubistva, analizirala pismo novinara Tufika Softića u kome navodi da se protiv njega stvara atmosfera linča, Komisija je zatražila od ministra policije Raška Konjevića da se novinaru Softiću omogući policijsko obezbjeđenje i maksimalna zaštita za njega i njegovu porodicu, zbog sumnje da mu je bezbjednost ugrožena. Može li država da zaštiti novinara na čiji je život direktno atakovano dva puta?

Zahtjev ministarstvu unutrašnjih poslova za pružanje policijskog obezbjeđenja i maksimalnu zaštitu novinaru iz Berana i dopisniku "Vijesti" i "Monitora" Tufiku Softiću kao i njegovoj porodici, uputila je Komisija za praćenje istraga nerješenih slučajeva napada na novinare nakon analize Softićevog pisma toj novoformiranoj instituciji. Softić je u pismu ukazao na novo stvaranje atmosfere linča, njegovog progona iz Crne Gore i na činjenicu da je njemu i njegovoj porodici bezbjednost dodatno ugrožena. Softić želi da ispoštuje dogovor sa Komisijom da se detalji iz pisma još uvjek ne iznose u javnost. O tim detaljima će direktno infomisati Komisiju na narednoj sjednici:

“U tom pismu ja sam naveo razloge zbog kojih mislim da mi je ugrožena bezbjednost. Koliko ja imam informaciju. to je vrlo ozbiljno shvaćeno na komisiji tako da sam pozvan da prisustvujem slijedećoj sjednici tog tijela koja je zakazana 27. februara. Neki interni dogovor sa komisijom je ostao da se to pismo sa detaljima ne objavljuje. Ja ću sačekati da vidim šta komisija može da uradi i koji su njeni kapaciteti i šta oni mogu da urade u smislu predupređivanja nekih budućih napada i rješavanja te atmosfere linča koja je stvorena u posljednje vrijeme prema meni a onda ću preduzeti dalje korake.”

Posljednji napad na Softića desio se 11. avgusta prošle godine, kada je u njegovo dvorište bačena snažna eksplozivna naprava. Policija do danas nije riješila taj slučaj. Prethodno Softić je u novembru 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće. Tada su ga dva maskirana napadača u klasičnoj sačekuši udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne povrede. I taj slučaj je do danas neriješen. Nikola Marković predsjednik Komisije koja se obratila ministarstvu kaže da osim podataka koji govore o mogućoj dodatnoj ugroženosti bezbjednosti u pismu Softić navodi i druge elemente vezane za policijsku istragu o dosadašnjim napadima

“Tu se izražava sumnja u fingiranje rješavanje istrage i o svim sumnjama i bojaznima koje Softić ima u odnosu na dosadašnju istragu. Zbog svega toga smatrali smo korisnim i potrebnim da MUP i Uprava policije naprave dodatnu procjenu bezbjednosti gospodina Softića i pruže mu svu potrebnu policijsku zaštitu kako bi imao koliko toliko siguran život, ako već ne može da bezbjedno radi svoj posao. Ja očekujem da će se ministar oglasiti danas ili sjutra jer ne vidim zbog čega tako ne bi bilo urađeno.”

Napadi na Softića potencirani su i u izvještajima o stanju slobode medija, između ostalih i u izvještaju međunarodne organizacije Reporteri bez granica.
XS
SM
MD
LG