Dostupni linkovi

Turska potjerala novinara koji je kritikovao Erdogana


Novinaru turskog lista "Zaman" naređeno je da napusti zemlju jer je kritikovao premijera Redžepa Tajipa Erdogana na "Twitteru", dan poslije usvajanja zakona o oštrijoj kontroli interneta.

U tekstu se navodi da je urednik web izdanja "Zamana" Mahir Zejnalov /27/, iz Azerbejdžana, imao policijsku pratnju do aviona koji je poletio iz Istambula.

Ovaj list blizak je uticajnom svešteniku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD. Gulen se sukobio sa Erdoganom, čiju vladu sada potresa velika istraga o korupciji.

Erdogan tvrdi da Gulen pokušava da ga obori sa vlasti koristeći svoj uticaj u sudstvu i policiji, a sveštenik odbacuje optužbe. Turske vlasti smijenile su ili premjestile nekoliko hiljada policijskih službenika i više od 200 tužilaca.

Premijerov pomoćnik rekao je da Erdoganova kancelarija nije izdala nikakav nalog u vezi sa Zejnalovom.

Ministarstvo vanjskih poslova nema informaciju o ovom slučaju, a Ministarstvo vanjskih poslova nije dostupno za komentar.

"Ovo je potpuno despotska i pristrasna odluka. Ovo ne vidimo kao napad na naš list, nego kao pokušaj zastrašivanja svih stranih novinara koji rade u Turskoj", izjavio je Bulent Kenes, glavni i odgovorni urednik "Zamana".

On je rekao da je Zejnalov, koji je u prošlosti podržavao vladu i, čak, opravdavao zatvaranje pojedinih novinara, sada na putu za Baku, odakle će nastaviti rad.
XS
SM
MD
LG