Dostupni linkovi

logo-print

Turska potjerala novinara koji je kritikovao Erdogana


Novinaru turskog lista "Zaman" naređeno je da napusti zemlju jer je kritikovao premijera Redžepa Tajipa Erdogana na "Twitteru", dan poslije usvajanja zakona o oštrijoj kontroli interneta.

U tekstu se navodi da je urednik web izdanja "Zamana" Mahir Zejnalov /27/, iz Azerbejdžana, imao policijsku pratnju do aviona koji je poletio iz Istambula.

Ovaj list blizak je uticajnom svešteniku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD. Gulen se sukobio sa Erdoganom, čiju vladu sada potresa velika istraga o korupciji.

Erdogan tvrdi da Gulen pokušava da ga obori sa vlasti koristeći svoj uticaj u sudstvu i policiji, a sveštenik odbacuje optužbe. Turske vlasti smijenile su ili premjestile nekoliko hiljada policijskih službenika i više od 200 tužilaca.

Premijerov pomoćnik rekao je da Erdoganova kancelarija nije izdala nikakav nalog u vezi sa Zejnalovom.

Ministarstvo vanjskih poslova nema informaciju o ovom slučaju, a Ministarstvo vanjskih poslova nije dostupno za komentar.

"Ovo je potpuno despotska i pristrasna odluka. Ovo ne vidimo kao napad na naš list, nego kao pokušaj zastrašivanja svih stranih novinara koji rade u Turskoj", izjavio je Bulent Kenes, glavni i odgovorni urednik "Zamana".

On je rekao da je Zejnalov, koji je u prošlosti podržavao vladu i, čak, opravdavao zatvaranje pojedinih novinara, sada na putu za Baku, odakle će nastaviti rad.
XS
SM
MD
LG