Dostupni linkovi

Snowden: Orwelova '1984.' je ništa prema ovom čime danas raspolažu



Bivši suradnik Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a Edward Snowden, koji je razotkrio pojedinosti elektroničkog nadzora američkih i britanskih obavještajnih službi, upozorio je u poruci Britaniji emitiranoj na Božić na opasnosti od gubitka privatnosti, prenosi Hrt.hr.

U dvominutnoj snimci napravljenoj u Moskvi, gdje je Snowden dobio privremeni azil, on je govorio o opasnostima od nadzora i povukao paralelu s Orwellovom "1984.".

"Britanac George Orwell upozorio nas je na opasnosti tih informacija. One vrste koje se spominju u knjizi, mikrofoni i videokamere, televizije koje nas gledaju, nisu ništa prema onome što je danas na raspolaganju. Imamo senzore u našim džepovima koji nas prate kamo god idemo. Razmislite što to znači za privatnost prosječne osobe", rekao je Snowden.

"Dijete koje je danas rođeno odrast će bez ikakvog pojma o privatnosti. Oni nikada neće znati što znači imati privatni trenutak za sebe, nezabilježenu i neanaliziranu misao. To je problem jer je privatnost važna, privatnost nam omogućuje da odredimo tko smo i što želimo biti", dodao je on.

"Alternativna božićna poruka", koja se od 1993. svake godine emitira na britanskoj televiziji Channel 4, oponaša formu godišnjeg obraćanja naciji kraljice Elizabete. Među prijašnjim sudionicima programa bili su i iranski predsjednik 2008. Mahmud Ahmadinedžad i crtani likovi iz serije Simpsons Marge i Lisa 2004.

"Razgovor koji se danas vodi odredit će koliko povjerenja možemo dati tehnologiji koja nas okružuje i vladi koja je regulira. Zajedno možemo naći bolju ravnotežu, zaustaviti masovni nadzor i podsjetiti vladu da je, ako doista želi znati što osjećamo, pitati uvijek jeftinije od špijuniranja", kazao je Snowden u svom obraćanju.
XS
SM
MD
LG