Dostupni linkovi

Bejer za RSE: Nemačka traži dogovor Srbije i Kosova o pravosuđu


Peter Bejer
Peter Bejer
Nemačka od Srbije i Kosova, čiji se dijalog u petak nastavlja u Briselu, očekuje postizanje dogovora o pravosuđu, što je poslednji uslov za određivanje datuma početka pregovora Srbije i EU, o čemu 20. decembra u Briselu odlučuju šefovi država i vlada EU, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Peter Bejer, poslanik u nemačkom Bundestagu iz redova Hrišćansko-demokratske unije CDU kancelarke Angele Merkel.

Bejer je u sredu sa poslanicom Zelenih Mariluiz Bek boravio u Beogradu, gde su razgovarali sa vicepremijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RSE: Koje poruke ste preneli srpskim vlastima tokom razgovora sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem?

Bejer: Glavna poruka i razlog zbog kog sam boravio u Beogradu sa koleginicom iz stranke Zelenih Mariluiz Bek je normalizacija odnosa sa Kosovom, što je povezano nastavkom procesa evropskih integracija. Kao što znate, u petak je u Briselu naredna runda dijaloga Beograda i Prištine i koleginica i ja smo formulisali očekivanja nemačke strane.

RSE: Kakva su to očekivanja?

Bejer: Poslednje, najveće pitanje koje je još otvoreno u vezi sa primenom Briselskog sporazuma je pravosuđe. Od dve strane, Beograda i Prištine očekujemo rešenje u petak i to je ono što smo poručili. Kao što znate, to će uticati na odluku koju treba da donesemo na Samitu šefova država i vlada 20. decembra, kada se odlučuje o konkretnom datumu otvaranja pregovora Srbije i EU.

Pred srpskom stranom veće obaveze

RSE: Šta je još potrebno učiniti da bi Srbija otpočela pregovore sa EU?

Bejer: Puna primena Briselskog sporazuma. Same potpisnice su postavile rok za ispunjenje uslova i ponavljam da je poslednje otvoreno pitanje pravosuđe. Optimista sam da će se do rešenja doći u petak, tako da više neće biti prepreka da se tačan datum otpočinjanja pregovora saopšti 20. decembra.

RSE: U kolikoj meri je Srbija ispunila uslove za otpočinjanje pregovora?

Bejer: Tu je bilo nekoliko stvari. Jedna od njih je početak integrisanja policajaca sa severnog Kosova u kosovske policijske snage – što je učinjeno. Zatim organizovanje lokalnih izbora na čitavoj teritoriji Kosova, kao i rešenje pitanja finasiranja institucija na severnom Kosovu. Proces tek što je počeo, preduslov koji je ostao za zvanično otvaranje pregovora je pravosuđe. Takođe, tu su i dalji postupci u normalizaciji odnosa. Ponavljam, prilično sam uveren da bi pregovori mogli otpočeti početkom sledeće godine.

RSE: Kakav je vaš utisak o spremnosti sprkih vlasti za otvaranje pregovora?

Bejer: Pređen je dug put. Kada bismo se vratili u prošlost i pre jedne i po do dve godine razgovarali o ovim temama, sigurno niko ne bi govorio o ovilikom napretku Srbije i Kosova. Pokazali su da mogu da iskorače, a za članstvo u EU je upravo to i potrebno. Sada su pred Srbijom veće obaveze, jer su na prekretnici za početak pregovora sa EU. Za razliku od Kosova, koje otpočinje Pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Tako da je prirodno da su pred srpskom stranom veće obaveze.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG