Dostupni linkovi

Sprečen odlazak ekstremista iz Srbije na Kosovo


Glasanje u Mitrovici 3. novembra 2013.
Glasanje u Mitrovici 3. novembra 2013.
Beograd je, prema izjavama njenih zvaničnika, zadovoljan ponovljenim izborima u Mitrovici, iako kandidat Krstimir Pantić koji je imao bezrezervnu podršku zvanične Srbije, nije odneo bezuslovnu pobedu, već, kako se čini prema prvim izjavama, trči ravnopravno sa drugim kandidatom Oliverom Ivanovićem koji je to izborio bez podrške Srbije. Sa druge strane, postavlja se pitanje kako je u tako kratkom roku, od 3. do 18. novembra, uspelo nadležnima da ogranizuju besprekorno izbore bez ijednog incidenta. Koliko je tome i kako doprineo Beograd?

„Naravno da smo zadovoljni završetkom prvog dela izbornog procesa, to je potvrda državne politike“, kaže samouvereno za RSE Milovan Drecun, predsednik Odbora Skuštine Srbije za KiM.

„Beograd sada ima pun kapacitet da nastavi sa procesom pregovora u Briselu, i da pri tom nema snažnu opstrukciju, kao što je imao od strane zagovornika bojkota izbora na severu Kosova."

Jelko Kacin
Jelko Kacin
Još više razloga za zadovoljstvo ima Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju koji je uoči izbora kritikovao Beograd zato što podržava samo jednu listu, kao da je u pitanju jednopartijski sistem.

U prvom krugu koji je završen u drugim opštinama jasno je da će članovi veća biti iz različitih srpskih lista, treba strpljivo sačekati drugi krug“, poručuje Kacin.

Opštem zadovoljstvu nije se pridružila Koštuničina DSS koja se od početka uključila u antiizbornu kampanju. Njihovi funkcuioneri tvrde da su izbori na severu Kosova doživeli definitivni fijasko i da su sprovedeni u poluratnom stanju.

„Imali smo nastavak pritiska Vlade Srbije na gradjane i biračko telo ucenama, pretnjama direktorima javnih preduzeća da izvedu svoje radnike, a onda radnicima da izvedu svoje članove porodica. Pa su, šta više, imali zadatak da se šetaju od mesta do mesta da ostave utisak kako je ovaj drugi krug mnogo masovniji nego prvi krug“, kaže potpredsednik stranke, profesor Slobodan Samardžić.

Ponovljeni izbori su prošli bez ijednog incidenta, pa smo pitali Milovana Drecuna šta je bilo drugačije u odnosu na 3. novembar?

„Izvučene su lekcije od strane međunarodnog prisustva, svakako i KPS-a a i zvanični Beograd je odradio svoj deo posla koji se tiče eventualnog prelivanja ekstremista, grupa ili pojedinaca iz centralne Srbije koji bi mogli da destabilizuju situaciju na severu. To je sprečeno.“

Informativni razgovori u policiji

Mladen Obradović
, lider Srpskog obraza ogranizacije registrovane umesto zabranjenog "Obraza", a koji je 3. novembra bio u Mitrovici i učestvovao u antiizbornoj kampanji, potvrdio je za RSE da je 17. novembar proveo u Beogradu, ima za to čvrst alibi:

„Bio sam (i ne samo ja) pozvan na informativni razgovor u policiji, dakle, bio sam u Beogradu. Želeli su da saznaju da li nameravamo da idemo na Kosovo, režim je hteo da spreči bilo kakvu mogućnost da se pojavim u Kosovskoj Mitrovici toga dana. Čak i da sam pokušao da idem, ne bi mi bilo omogućeno, kao što je Igor Marinković iz SNP Naši bio čak i uhapšen u Raškoj samo zato što je u subotu uveče pokušao da se približi KIM.“

Na pitanje da li je neko 3. novembra, pred prvi krug izbora, pokušao da im spreči odlazak na Kosovo, Mladenović je rekao da nije niko.

Jelko Kacin veruje da je Srbija spremna da se obračuna sa onima koji godinama drže Srbe na severu Kosova kao taoce svojih interesa, a skreće pažnju i na promenu odnosa Beograda i kosovskih Srba prema bezbedonosnim strukturama Kosova.

„Meni je izuzetno drago da su i Srbi na severu Kosova i zvanični Beograd razumeli konačno da su i EULEKS i KFOR od velike pomoći, od velikog značaja i da su pristali na to da oni obavljaju funkciju koja im je zapravo data. Samo takvim političkim konsenzusom moguće je sprečiti te strašne pritiske kojima su bili izloženi Srbi na severu Kosova od nekih ’parastruktura’ koje su decenijama vladale severom Kosova, zastrašivale te ljude, jer su imale monopol nad svim, nad politikom, nad ekonomijom, to jest švercom, pranjem novca itd. Zato mislim da je došlo krajnje vreme da se Srbi na Kosovu oslobode tih strašnih pritisaka“, kaže Kacin uveren da je zvanični Beograd tome stvarno posvećen.

„Bio sam u petak i subotu u Beogradu, razgovarao sa premijerom i potpredsednikom i po onome što sam video i čuo, smem to verovati“, kaže Kacin.
XS
SM
MD
LG