Dostupni linkovi

Porodice žrtava Oluje traže utvrđivanje sudbine nestalih


 A convoy of Croatian Serb refugees
A convoy of Croatian Serb refugees

Porodice osoba poginulih i nestalih u operaciji hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine uputile su povodom 18. godišnjice ove akcije apel Vladi Hrvatske da ubrza utvrđivanje
sudbine nestalih lica i procesuiranje ratnih zločina.

"Predstavnici hrvatskih vlasti rade na principu 'kreni-stani', a to potvrđuje i činjenica da je u ovoj godini samo grupa od 23 porodice pozvana u Zagreb radi identifikacije i to u februaru, a od tada se ništa nije desilo", rekao je predsednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Čedomir Marić.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da je procesuiranje zločina počinjenih u "Oluji", rešavanje statusa nestalih i stvaranje uslova za povratak izbeglica neophodno radi rasterećenja odnosa Hrvatske i Srbije.

"Veliki broj nestalih lica je najteža posledica svih ovih dešavanja. To je nešto što porodice trajno uznemirava, i oni ne mogu da žive normalnim životom", rekao je Odalović i dodao da je rešavanje sudbine nestalih sve teže jer ima "sve manje" informacija.

Prema podacima udruženje "Suza" u operaciji "Oluja" iz Hrvatske oko 250.000 Srba proterano, a preko 1.600 poginulo.

Hrvatski izvori navode 90 hiljada izbeglih, a Ujedinjene nacije 150 hiljada. Prema hrvatskim izvorima, poginulo je oko 670 srpskih civila.
XS
SM
MD
LG