Dostupni linkovi

Američki nosač prošao kroz Ormuski moreuz


Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" prošao je kroz Ormuski moreuz i ušao u Persijski zaliv, u vreme povišene napetosti sa Iranom, koji je nedavno upozorio da bi mogao da zatvori moreuz ukoliko mu budu uvedene nove sankcije.

Brod je u nedelju ušao u Zaliv, bez ikakvih incidenata, kako bi izveo planirane pomorske operacije, izjavila je oficir Ejmi Derik-Frost, predstavnica za štampu američke Pete flote, čija je baza u Bahreinu, preneo je AP.

Američki ratni brodovi redovno krstare Zalivom, ali posle odlaska nosača aviona "Džon Stenis" u decembru, Teheran je upozorio SAD da ne šalju drugi brod.

Iranske vlasti su u subotu, međutim, ocenile da je američka operacija u Zalivu uobičajena.

Kako je javio Si-En-En (CNN), "Linkoln" se pridružio nosaču aviona "Karl Vinson" koji je se već nalazi u toj oblasti, čime se američka ratna mornarica vraća svome standardu da u tom području uvek budu prisutna po dva njena nosača.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio u sredu da se američka vojna prisutnost u tom regionu neće menjati i da je trenutni nivo prisutnosti dovoljan za rešavanje bilo koje situacije koja bi mogla da nastane.

"Uvek smo održavali vrlo snažnu prisutnost u tom regionu", naveo je Paneta.
XS
SM
MD
LG